Fritesproducent Farm Frites wil de fabriek in Oudenhoorn (in Zuid-Holland) graag uitbreiden, maar daar is wel een betere infrastructuur voor vereist. Lokaal roept deze 'Patatweg' veel weerstand op. De plannen om 25 hectare zonneweide aan te leggen, kunnen overigens ook niet op de goedkeuring van de omwonenden rekenen.
Aardappelverwerker Farm Frites heeft een dubbeldoel. In 2016 maakte het bedrijf bekend de capaciteit van haar fabriek in Oudenhoorn uit te willen breiden: van 25 naar 30 ton eindproduct per uur. Per jaar wordt er zo'n 1,3 miljoen ton aardappelen verwerkt, legde Gijs Muilenburg, de financieel directeur, in 2016 uit aan het AD.
CO2-besparing
Daarbij wil het bedrijf ook CO2-neutrale frites produceren. Een onderdeel van de duurzaamheidsplannen is het plaatsen van een zonneweide op 25 hectare landbouwgrond, naast de fabriek. Deze nieuwe ontsluitingsweg, inmiddels omgedoopt tot de 'Patatweg', moet onder andere voor minder transportbewegingen zorgen. Dat levert een CO2-besparing op én is ook veiliger voor het naastgelegen Hellevoetsluis. Daar denderen nu namelijk 600 vrachtwagens langs. Na de fabrieksuitbreiding worden dat er naar verwachting 900.
De buurtbewoners zijn die drukte overigens wel gewend. Farm Frites, het bedrijf van familie De Bruijne, is al sinds 1971 hun buurman. Sinds 2014 werden er 3 klachten ingediend over vrachtverkeer. Het aantal klachten over stank is met ruim 100 flink hoger, zo schrijft het NRC.
Meegefinancierd
De plannen van Farm Frites zijn een onderdeel van de gebiedsvisie van de gemeente. De omwonenden betichten de gemeente er echter van alleen de belangen van Farm Frites te behartigen. De gebiedsvisie werd in nauwe samenwerking opgesteld, en van de kosten voor dit plan nam de fritesproducent ruim 33% op zich. De gemeente noemt dit niet meer dan logisch. Andere partijen menen juist dat de 2 de indruk wekken dat Farm Frites meer invloed heeft dan de bewoners.
Wethouder Peter Schop is daar eerlijk over: "Wanneer de gemeente de vergunning voor een zonnepark voor 1 oktober verleent, kan Farm Frites SDE+-subsidie krijgen", zegt hij tegen de krant. In 2020 is dit niet meer mogelijk. In ruil hiervoor betaalt Farm Frites de Patatweg grotendeels zelf. Het gehele project heeft hierdoor wel een duidelijke deadline gekregen. Inmiddels is de grootte van het zonnepark wel afgenomen tot bijna 19 hectare.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10881940/groeiplannen-farm-frites-liggen-gevoelig]Groeiplannen Farm Frites liggen gevoelig[/url]
Beste Farminsider,
Ik zie de link even niet met dit artikel? Volgens mij is het gewoon bekend in de sector dat Farm Frites (net als andere fritesproducenten) aardappelen uit de regio Bordeaux haalt. Net als dat ze in Egypte, in Argentinië, Polen en weet ik het waar verbouwd worden.
Niels van der Boom schreef:Het ging over co2 neutraal produceren, en als je dan 1250km rijdt voor 28ton basis product, moet je jezelf (en zeker anderen) niet wijs willen maken dat je goed bezig bent.Beste Farminsider,
Ik zie de link even niet met dit artikel? Volgens mij is het gewoon bekend in de sector dat Farm Frites (net als andere fritesproducenten) aardappelen uit de regio Bordeaux haalt. Net als dat ze in Egypte, in Argentinië, Polen en weet ik het waar verbouwd worden.