Op de Landelijke Pootaardappeldag op donderdag 31 januari in Emmeloord was de aaltjesproblematiek een onderwerp dat alle aandacht kreeg. Echter, ook vermarkting werd aangestipt, want Potato Auction maakte bekend samen te gaan werken met HZPC.
Dick Hylkema, de directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), trapte het evenement af door de sector bewust te maken van het feit dat het een sector is die op topniveau actief is. "Dat topniveau moet gehandhaafd blijven." Hylkema stelde daarbij de vraag wat de overheid voor de aardappelsector doet, terwijl hij tevens stelt dat het werk dat de overheid daadwerkelijk doet niet vergeten moet worden. "Ambtenaren zijn heel belangrijk voor de export van pootaardappelen."
"De vraag is wel in hoeverre de pootgoedexport in de kringloopvisie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) past", zo stelde Hylkema. "De minister komt in mei 2019 met de concrete uitwerking van de landbouwvisie en als sector moeten we hier alert op zijn."
Aaltjesproblematiek
Om het topniveau van de pootgoedsector hoog te houden, is de kwaliteit van de pootaardappelen zeer belangrijk. Dat maakt de problematiek met aaltjes dan ook extra zorgelijk en het is dus niet verwonderlijk dat Delphy aan Nemacontrol gevraagd heeft om op de problematiek in te gaan. Door Sebastiaan ten Napel (Nemacontrol) werd vooral ingegaan op problemen met Meloïdogyne chitwoodi.
Hoewel verreweg het grootste gedeelte van de 2 tot 20 miljoen aaltjes die in 1 vierkante meter grond zitten nuttig zijn, zijn er wel 20 die een groot nadelig effect kunnen hebben. "M. chitwoodi is pas sinds 1980 bekend, maar geeft momenteel wel de grootste problemen" zo stelt Ten Napel. De zorgen hebben vooral te maken met het feit dat de populatie (zeer) snel toeneemt.
Wanneer er M. chitwoodi wordt aangetroffen, dan wordt er een cirkel van 1 kilometer rondom de vindplaats getrokken. Binnen die cirkel wordt alle pootgoed getest. In 2018 is op 2.408 percelen in zo'n cirkel geteeld, terwijl dat in 2014 nog 1.100 percelen waren. Het aantal pootgoedpercelen in de ricisocirkels is dus in 4 jaar tijd verdubbeld.
Toename van aantal besmettingen
Het bovenstaande bleek ook uit eigen onderzoek van Nemacontrol. Van de 1.350 hectare die in 2017 onderzocht is, blijkt dat 83 hectare besmet was (6,2%). In 2018 werd 1.550 hectare onderzocht en bleek 119 hectare besmet (7,7%). Het aantal besmettingen neemt dus toe. Echter, opvallend is dat het wel vaak over lichte besmettingen gaat (1 strook).
Ten Napel tekent daarbij ook aan dat de populatie van M. chitwoodi in de winterperiode minder sterk afneemt dan eerst werd gedacht. Maar welke maatregelen kunnen er dan genomen worden? "Er is onder meer de optie om het bouwplan aan te passen, maar daarbij is de bodemkwaliteit van belang. Op een bodem die in topconditie is en waar een goed organisch stofgehalte aanwezig is, is de vermeerdering en schade van aaltjes minder aanwezig."
Online vermarkten
Jan Anco Wijk, de oprichter van Potato Auction, ging tenslotte nog in op het vermarkten van aardappelen. Boerenbusiness interviewde hem al eerder over zijn online platform. De eigenaar had wel nieuws te melden, want hij maakte op de Pootaardappeldag bekend dat het platform samen gaat werken met handelshuis HZPC.
"Voor HZPC is het platform een manier om te innoveren en transparantie in de aardappelhandel te bieden. Daarnaast worden vraag en aanbod op deze manier goed bij elkaar gebracht", zo meldde een woordvoerder van HZPC.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10881208/potato-auction-gaat-met-hzpc-samenwerken]Potato Auction gaat met HZPC samenwerken[/url]