Shutterstock

Nieuws Aardappelanalyse 2018

Wat betekent honger naar frites voor aardappelteelt?

12 November 2018 - Niels van der Boom - 7 reacties

Rabobank presenteerde halverwege juli een rapport over de aardappelmarkt en focust daarin op de fritesmarkt. Die markt groeit sterk, al is het de vraag of Nederland kan profiteren. Auteur Stefan van Merrienboer (analist bij RaboResearch F&A) en Gea Bakker (sectormanager Food & Agri) vertellen meer.

Wat zijn de hoofdconclusies uit het rapport?
Van Merrienboer: "Rabobank verwacht dat de consumptie van bevroren aardappelproducten toeneemt, waardoor er vanuit de industrie (tot 2022) een extra vraag van 1,9 miljoen ton consumptieaardappelen ontstaat. We zien dat de consumptie met name in Azië sterk groeit. Ondanks positieve vooruitzichten zien we dat de Nederlandse teelt tegen grenzen aanloopt."

"Daarbij zijn er onder meer uitdagingen in het areaal, de productiviteit, de bodemgezondheid, de gewasbescherming en meststoffen. Toch liggen er kansen; zo kan een groeiende vraag naar fritesaardappelen de prijs op de lange termijn ondersteunen. Ook zijn er mogelijkheden op het gebied van productkwaliteit, kostprijs, internationalisering en verbreding."

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de Nederlandse telers?
Bakker: "Wij denken dat dit gewasbescherming, duurzaamheidsaspecten en klimaat zijn. De gevolgen van de klimaatverandering zijn ook hier merkbaar. Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de hittegolven in Europa warmer worden en de buienintensiteit toeneemt. Aan het begin van de twintigste eeuw lag de gemiddelde neerslagsom op 695 millimeter. Circa 100 jaar later is dat gestegen naar 880 millimeter."

"Tegelijkertijd wordt het gewasbeschermingsmiddelenpakket ingeperkt. Ook op het vlak van bemesting is het niet eenvoudig aan de eisen te voldoen. Tenslotte speelt duurzaamheid een steeds belangrijker rol. Rabobank gaat hier meer nadruk op leggen, want we willen de koplopers faciliteren."

We willen de koplopers faciliteren

- Gea Bakker

Al met al staan telers voor veel uitdagingen. Hoe moet het verder?
"Het areaal groeit misschien niet langer, maar bedrijven doen dat wel. De kostprijs is leidend en daarom is het belangrijk om die goed te kennen. Financieel inzicht in je bedrijf is vereist. We dagen bedrijven uit meer naar de toegevoegde waarde te kijken. Ook is het wellicht goed om na te denken over het buitenland. Nederlandse verwerkers hebben de weg naar België en Frankrijk inmiddels gevonden. Waarom zouden telers ze niet achternagaan? Het is mogelijk om daar land te huren/pachten", aldus Van Merrienboer.

Bakker: "Ook liggen er kansen bij alternatieve inkomstenbronnen, zoals het vastleggen van CO2. Bij de afzet geldt dat spreiding belangrijk is om kostendekkend te kunnen werken. Er zijn diverse strategieën denkbaar, waarbij een balans tussen de teelt en verbreding van het bedrijf belangrijk is."

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit ingekorte artikel is een onderdeel uit de aardappelanalyse van 2018. De abonnees van Akkerbouw Pro en Aardappelmarkt hebben deze recent ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met een abonnement krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
Telerx 12 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10880390/wat-betekent-honger-naar-frites-voor-aardappelteelt]Wat betekent honger naar frites voor aardappelteelt?[/url]
dat de Rabobank maar eens naar zich zelf kijkt..
Abonnee
groninger 12 November 2018
Het is normaal wanneer de afzet van een agrarisch product groter wordt dat de boerenprijs stijgt.
Door de macht van de frietbaronnen en het als producenten van consumptieaardappelen niet collegiaal te verenigen maar als concurrenten van elkaar op te stellen is de gemiddelde telexprijs op kostprijsnivo gedaald.
Het is tijd voor het oprichten van een nieuwe boerencooperatie welke de gezamenlijke belangen van de consumptietelers behartigd.
Dit moet een zuivere coöperatie zijn zonder winstoogmerk.
Het is toch te gek voor woorden dat de gemiddelde consumptieaardappelprijs in West-Europa het laagst is op de wereld, terwijl de teeltkosten hier het hoogste zijn.
Door deze lage grondstofkosten voor de frietfabrieken, hebben ze de laagste frieteprijzen op de wereldmarkt.
Kijk naar Canada en Verenigde Staten , daar worden wel renderende contractprijzen voor de telers afgesproken.
In die landen opereren dezelfde frietfabrieken als in West-Europa.
Dus collega's, verenigd u en ga als een geheel in onderhandeling met de contactgever, dit is de enige weg om de teelt weer renderend te maken.
Mooi op tijd 12 November 2018
Vandaag twee collegas gehoord die vervroegd hun innovator aardappelen mochten/moesten leveren. Hoezo ze hebben voorlopig zat,,, ze gaan er goede te kort hebben, en dat kan wel eens eerder zo zijn dan ze verwachten.
Abonnee
bestuurslid 13 November 2018
Nou, wie volgt
Abonnee
ook kandidaat bestuurslid 13 November 2018
bestuurslid schreef:
Nou, wie volgt
Hoi,

ik doe ook mee
georganiseerde teler 18 November 2018
Al 8 jaar ben ik lid van de telersvereniging Flevopool. Geen grote cooperatie maar wel een club die iedere dag er voor vecht om de best mogelijke prijs te realiseren voor de leden/ telers. Tevens word hierin het collectieve belang waar "groninger" het ook over heeft behartigd. En ondanks dat het niet makkelijk is ben ik erg tevreden met het behaalde financiele hectare resultaat. Waarbij met inachtneming van de risico's een duidelijke plus op andere afzetmogelijkheden met vaste prijscontracten word gehaald.
Georganiseerd kan dus wel! (en is al mogelijk!!!)
Wie doet nog meer mee???
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Nieuws Aardappelen

EU zet minder frites af, maar wel tegen recordprijs

Nieuws Aardappelen

In een volle fritesmarkt houdt de prijs stand

Nieuws Aardappelen

McDonald's maakt zich zorgen over aardappelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden