De huidige consument wil alles smart. Smartphone, smart-tv, smarthouse…maar smartfood? Slimme ingrediënten? Voedselchemie? "Welnee", stelt schrijfster Rosanne Hertzberger onlangs op een bijeenkomst georganiseerd door Aviko. "Het technofobe publiek wil ambachtelijk en natuurlijk voedsel. Simpel, vers en zelfgemaakt."
Rosanne Hertzberger, schrijfster van het boek ‘Ode aan de E-nummers’ over de technologie in ons voedsel, hekelt de mythologisering omtrent voedsel en de vele fabeltjes die worden verkocht. Zo maakte ze als spreker tijdens de poolvergadering van Aviko Potato op 14 juni duidelijk. Haar motto is: “Als er een robot is die goedkoop mijn aardappels kan schillen, dan wil ik het liever niet zelf doen. Geef mij een zakje aardappelpuree of verse wortels. Hoef ik mij niet bezig te houden met hakken, snijden, schillen en bakken. Ik ga geen kip, pompoen en aardappel bereiden en prakken voor mijn zoontje als Olvarit dat ook kan. In die tijd kan je ook de krant lezen. Of nee, je kunt een krant lezen en een studie rechten doen en het vermoedelijk ook tot partner bij een advocatenkantoor schoppen.”
Telers faciliteren de emancipatie
Bovendien heeft de technologie de vrouw keer op keer bevrijd van haar huishouden. “De man ging dat huishouden niet doen, het was Bosch, Whirlpool, Miele, wasmachine en afwasmachine; met een beetje hulp van de Organon.” En Hertzberger bedankt ook de aardappeltelers. Dank jullie wel dat jullie je aardappels naar Aviko hebben gebracht om te schillen en er plakjes van te laten maken, want ik heb ongeveer nul zin om het zelf te doen, maar ben toch blij als ik mijn zoontje aan het eind van een drukke werkdag toch lekker aardappeltjes kan voorschotelen. Jullie voeden ons ermee, maar jullie faciliteren ook de emancipatie. Jullie geven mij meer tijd.”
Hightech beter dan natuurlijk
De technologische vooruitgang die in de gewassen en veredeling ervan is geboekt levert multiresistente hoogrenderende F1-hybrides op. Nog beter dan natuurlijk, stelt de schrijfster annex microbiologist. “Het is hightech. Die technologie heeft er voor gezorgd dat de nieuwe Hylander ui van Bejo, nauwelijks meer met fungiciden te maken krijgt, omdat er dankzij die technologie eindelijk resistenties zijn ingebracht tegen meeldauw. Nu kun je daar als het ware tegen vaccineren. Al die technologie betekent dat er in een tomatenkas eigenlijk niet meer hoeft te worden gespoten.”
Pootgoed veredelen is met hagel schieten
Ook de aardappelteler gebruikt allerlei slimme chemie en technologie om prachtige grote zetmeelrijke aardappelen te leveren. Echter, aardappelen zijn minder makkelijk te veredelen. Ze hebben enorme hoeveelheden genetisch materiaal, tetraploide, en bij elke kruising krijg je misschien wel de eigenschappen die je graag ziet, maar ook een hele bak genetisch materiaal die eigenschappen geven waar de veredelaar dan weer niet in is geïnteresseerd. Pootgoed veredelen is een beetje alsof je als scherpschutter alleen met een hagelgeweer mag schieten.”
Nu zijn er wel echte goede precieze geweren te koop. Herzberger doelt op cisgenese, waarbij genetisch materiaal uit andere aardappelrassen wordt ingebracht. “Daarnaast is er de CRISPR-Cas technologie die het inbrengen van dat nieuwe materiaal vereenvoudigt en versnelt. Je hebt nu zelfs al doe-het-zelf CRISPR-Cas technologiedozen voor het onderwijs. Maar veredelaars mogen er niet met hun tengels aan zitten! Die methodes zitten voor Europa nog achter een groot slot, weggeborgen door politici en groene organisaties.
Ecomodernisme is de toekomst
Voortgedreven, gekozen, aangemoedigd door een technofoob publiek, die alles smart willen behalve hun voedsel. Die niet weten dat aardappeltelers technologie omarmen. Met precisie-irrigatie, -bemesting en -bespuiting. Niet teveel, niet te weinig, waar het kan biologisch. “Jullie zijn chemici, meteorologen, geologen, biologen, ingenieurs tegelijk. Achter de schermen vind je een heleboel slimme technologie en chemie om te helpen al dat voedsel te produceren. Of dat 100 procent natuurlijk is? Weet ik niet. Het is in ieder geval geavanceerd en efficiënt. Er is telkens minder landbouwgrond nodig om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren.”
Omarm smartfood
De schrijfster vindt het daarom tijd om volmondig open en trots smart-food te omarmen. “De smartpotato, waar wij in Nederland ook vooral zo ontzettend goed in zijn. Zodat die phytophthora-resistente aardappel er snel komt. Die toekomst heet ecomodernisme. Minder kunstmest, minder bestrijdingsmiddelen, minder afval, meer opbrengt per hectare waar we miljoenensteden mee kunnen voeden."
"Een toekomst waarin we juist alle technologie omarmen, om vervuiling en klimaatverandering te minimaliseren. Ons gewas, en onze landbouw, onze voedselproductie, voedselbewerking en -bereiding is een ingenieursprobleem, met chemie en technologie, waar je aan kan sleutelen om het beter te maken. Hoopvol en iets om trots op te zijn!”
Rosanne Hertzberger is schrijver, columnist en microbioloog. Foto: Aviko Potato
Vaccineer die aardappel gewoon, @ryhertzberger over een technofoob Europa https://t.co/6E7XQRg0OF pic.twitter.com/kqksucndgO
— NRC (@nrc) June 17, 2017
Vandaag spreken op de jaarvergadering Aviko potato in Dronten. Wat een fascinerende wereld! pic.twitter.com/4XzeHkYvYb
— Rosanne Hertzberger (@ryhertzberger) June 14, 2017
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10874996/omarm-de-smartpotato][/url]