Teleurgesteld in aardappelprijs

Kleiboeren geven de brui aan teelt consumptieaardappel

22 December 2015 - Clarisse van der Woude - 59 reacties

Enkele weken voordat de fritesindustrie de boer opgaat met hun contracten voor oogst 2016 klagen consumptieaardappeltelers steen en been over de huidige slechte aardappelprijzen.

Gezien de huidige aardappelmarkt kan de prijs in de vaste contracten wel eens zakken. Daarmee tekenen kleitelers al vooraf voor een verliesgevende teelt. Telers overwegen dan ook de brui te geven aan de consumptieaardappelteelt.

Eerst even de feiten. De teelt op zand- en veengronden breidt uit. Van 22.097 hectare in 2011 tot 25.148 hectare in 2014. Dat is een groei van 3.000 hectare. Tegelijkertijd neemt de teelt op klei af. In 2011 bedroeg de oppervlakte consumptieaardappelen op klei nog 50.510 hectare, in 2014 is dat met 1.590 hectare gedaald naar 48.920 hectare.

Het is niet alleen dat het areaal verschuift. Het lukt zandtelers ook om een hogere opbrengst te realiseren. Zo lag de opbrengst van kleiaardappelen de afgelopen vier jaar gemiddeld op 50,3 ton per hectare. Zandaardappelen wisten echter met gemiddeld 52,9 ton zo’n 2.6 ton per hectare meer binnen te halen. Daarbij ligt de kostprijs op zandgrond lager.

Veel telers zijn enorm teleurgesteld

Analisten van het Britse agrarische marktbureau Andersons berekenden onlangs dat de kostprijs van fritesaardappelen in België op 11,90 euro per 100 kg ligt. Zo ook voor Frankrijk. Op Nederlandse kleigrond geldt een gemiddelde kostprijs van 14,20 euro. Zandtelers zijn in het voordeel met lagere grondkosten en een goedkopere aanwending van mest. De hogere rijsnelheid op lichtere gronden scheelt in de diesel- en onderhoudskosten, het langere rooiseizoen reduceert het oogstrisico en zandaardappelen worden veelal direct afgevoerd. Zeker als de markt laag staat, renderen zandaardappelen beter en zijn de risico’s kleiner dan bij kleiaardappelen.

Zeker als de markt laag staat, renderen zandaardappelen beter

Laat dat nu net dit seizoen het geval zijn. Veel telers zijn enorm teleurgesteld zijn over de huidige aardappelprijzen. Consumptietelers hadden in augustus/ september een totaal andere prijsverwachting, maar uiteindelijk zijn er meer aardappelen dan in eerste instantie werd gedacht. De prijs halveerde in enkele maanden bijna van 25 euro per 100 kg eind juni naar een euro of 13 half december. Zoals markt er vandaag bij ligt, belooft dat niet veel goeds voor het contractniveau van oogst 2016 en dat drukt ook de tekenbereidheid de kop in. Maar het moet worden gezegd dat er ook telers zijn die in moeilijke tijden de industrie juist opzoeken. Toch geven marktkenners aan dat het ook nog altijd mogelijk is dat de prijs de andere kant opslaat.

Bij huidige dagprijzen blijf je geen boer

De deceptie over de huidige tegenvallende dagprijs voor vrije aardappelen leidt bij de telers op de klei soms tot heftige reacties, stelt Hans Geling van Schaap Holland. ‘Er zijn telers die twijfelen of ze wel door moeten gaan met de aardappelteelt. Bij de huidige dagprijzen blijf je geen boer, hoor je de laatste tijd nogal eens. Ik kan me goed voorstellen dat telers met vrije aardappelen zich afvragen of het wel zinvol is hun partij nu te verkopen. Bij zandtelers in het oosten van het land merken we dat veel minder. Door de lagere kostprijs kunnen zij de teelt nou eenmaal gemakkelijker op een lager prijsniveau rondzetten.’

Geling constateert tevens dat telers op de klei overstappen naar bio-teelt, pootgoed of de boel verkopen. ‘Bij die laatste groep speelt natuurlijk ook de grondhonger in de regio, leeftijd en het ontbreken van een opvolger een rol.’ De Schaap Holland directeur laat weten dat voor komend seizoen er - net als voorgaande jaren - ook contractenvormen worden voorbereid die ook voor kleitelers interessante mogelijkheden bieden. ‘Denk bijvoorbeeld aan onze bodempool die het mogelijk maakt om op een redelijk niveau een bodem te realiseren en waarbij je toch van een eventueel hoger prijsverloop op de markt kan profiteren. Binnenkort starten we onder meer met de contractering van Agria, die bij ons zowel in het schilbedrijf als in de export in toenemende mate wordt afgezet.’

Vooral in de kleigebieden is het draagvlak niet groot voor het tekenen van een vast contract

Kees Maas, directeur van DCA Groep, bevestigt de sombere stemming onder de kleiboeren. De markspecialist zegt bezorgde boeren aan de telefoon te krijgen. ‘Vooral in de kleigebieden is het draagvlak niet groot voor het tekenen van vast contracten. Ik hoor van hen dat de aardappelteelt met de huidige contractprijzen niet rendabel is op dure kleigrond. Boeren uit de Flevopolder hebben een hang naar hoog renderende gewassen en zijn op zoek naar alternatieve teelten, als pootgoed of overwegen een overstap naar biologisch.’

Maas vermoedt dat de teelt naar die gebieden verschuift waar de productie het goedkoopst is. ‘Fontane is prima te telen in Drenthe, Frankrijk en de Belgische gebieden. Daar kan het grootschalig en op goedkope grond. Klei zal op den duur fors inkrimpen. Als de vraag laag is en de aardappelopbrengst gelijk blijft, vrees ik voor prijzen die liggen tussen de 2 en 5 euro. De enige oplossing is krimp’, meent hij.

Kleisegment voor lange bewaring hard nodig

Leon Boer, directeur grondstofinkoop bij Farm Frites ziet het kleiareaal onder zijn toeleveranciers niet teruglopen. ‘Zeker niet en we zijn ook niet van plan om dat te verminderen. Voor de lange bewaring is dit segment hard nodig. Net zoals we zandaardappelen hard nodig hebben.’ Boer ziet wel een verschuiving van segmentering, maar niet vanwege het rendement. ‘De laatste jaren neemt het tafelsegment in Nederland en Duitsland langzaam af en is er een kleine groei van het frites- en pootgoedsegment.’

De Farm Frites-man meent dat Nederland aan zijn taks zit qua aardappelareaal en bouwplan. ‘Wil je uitbreiden, dan moet dat in andere teeltgebieden gebeuren.’ Voor Farm Frites betekent dat zij ook aardappelen importeren. ‘Ook gezien onze twee fabrieken in België, kijken wij meer naar het Noordwest-Europese areaal.’

Er zijn niet veel alternatieven met een beter financieel perspectief

Concurrent Aviko Potato verwacht niet dat telers massaal stoppen met de consumptieteelt. ‘Er zijn niet veel alternatieven met een beter financieel perspectief’, aldus directeur Dick Zelhorst. ‘Tarwe is een drama dit jaar. Alleen in de uien is het beter, maar daarmee kun je ook heel fout zitten. Een teelt moet bovendien passen in het bouwplan. Wie voor pootgoed kiest - wat een heel andere expertise is - moet zijn hele bedrijfsvoering veranderen en geld investeren. Dat geldt ook voor de biologische teelt. Je kunt niet vandaag stoppen, overschakelen en vervolgens weer terugkeren’, reageert Zelhorst op de geluiden uit de markt.

Hij wijst erop dat er ook telers zijn die nog steeds geld verdienen. ‘Blijkbaar weten deze telers de kostprijs laag te houden, de opbrengst te verhogen en scherp aan de wind te zeilen.’ Het zijn volgens hem met name zandtelers die geneigd zijn een vaste prijscontract aan te gaan. ‘Deze telers zijn vaak ook groter en dan moet je je risico’s wel goed afdekken. Dat geldt voor de telers en dat geldt ook voor ons als verwerkende industrie.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
59 reacties
kleiboer 22 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10867405/Kleiboeren-geven-de-brui-aan-consumptieaardappelteelt]Kleiboeren geven de brui aan consumptieaardappelteelt[/url]
Spijker op zijn kop. Zo zit het ; heren van de fritesindustrie. U gaat maar een fabriek in belgie bouwen, wij gaan niet met verlies of met een kleine marge al het werk en risico op ons nek nemen. Er zijn genoeg alternatieven voor de aardappelteelt. Ik vindt het niet erg om soms met verlies mijn aardappelen te verkopen, maar als er geen kwartje meer tussen de dubbeltjes zit dan ga ik iets anders doen.
Veel succes met uw zandaardappelen in mei-juni uit de bewaring
onderworpen 22 December 2015
Dit artikel is pas super irritant en uitdagend maar helaas ook de harde realiteit anno 2016. Een regelrechte kaakslag voor zowel de vrije- als de contractteler. Als we in dit verhaal meegaan dan hebben we ons doodvonnis getekend. Op de vraag wat ik van dit artikel vind dan moet ik antwoorden zowel irritant, beangstigend als grappig. Men zou eventueel ook "interessant" kunnen aanvinken want het is toch wonderbaarlijk hoeveel de boerengemeenschap kan verdragen.
petatje 22 December 2015
De oplossing is simpel en ligt in telers hand; GEEN kontrakt tekenen onder je kostprijs. Ze zien maar dat ze hun grondstof bij elkaar krijgen als verwerkers menen dat de kontraktprijzen moeten zakken. Ook zij werken niet onder kostprijs!
Joost 22 December 2015
Concurrent Aviko Potato verwacht niet dat telers massaal stoppen met de consumptieteelt. ‘Er zijn niet veel alternatieven met een beter financieel perspectief’, aldus directeur Dick Zelhorst. ‘Tarwe is een drama dit jaar. Alleen in de uien is het beter, maar daarmee kun je ook heel fout zitten.

Zwakke beargumentatie hierboven, M.a.w. je kunt toch niks anders dus je doet het er maar mee.
petatje 22 December 2015
Gewoon vrij telen kan ook nog altijd! De kans op een duur jaar wordt steeds groter, we hebben al 2 slechte op rij gehad en wellicht als de weerprofeten gelijk krijgen met el nino, zijn we pas in juni aan het poten. Dan ben je weer bedankt als je teveel op kontrakt onder kostprijs hebt verkocht. Geef het geluk ook eens een kans!
Abonnee
Henry 22 December 2015
Pas maar op Nederlandse industrie, velen gaan flink krimpen en hebben hun alternatief gevonden. Dit is zo divers per bedrijf, aantal bio, aantal extensief in bouwplan aardappelen telen met aanvulling van ander gewas zoals ui/peen/suikerbiet/of iets anders zoals pastinaak, kruiden, knolselderij, pootgoed, tulp, boompjes onderstam en nog vele andere mogelijkheden.

Uw vergist zich zo gigantisch in de creativiteit van een boer in het nauw, en dat die in het nauw is dat mag duidelijk zijn. Met een dramatisch slecht jaar als vorig jaar en nu weer teleurstellend verloop gecombineerd met de kennis en ervaring van de afgelopen 10-15 jaar zijn de credits voor de kleitelers helemaal op. GOED GEDAAN !!!

Dhr D Z van de firma Aviko moet zich schamen met zijn uitspraak in dit artikel. Voor mij een bevestiging dat je niet weet wat er speelt onder je leveranciers.
De enige die het toegeeft zijn dhr G van Schaap en dhr M van DCA.

Het is geen trend meer dat in Flevoland velen stoppen of krimpen maar een feit. Men heeft alternatieven en hiervoor hoeft men niet eens veel voor te investeren. Omschakeling naar Bio is helemaal niet zo spannend en moeilijk. Wat ook mooi is , is dat men besluit het bedrijf te verkopen, puur uit oogpunt van cashen en een nieuwe uitdaging aangaan zakelijk en/of privé.

We gaan er weer tegen aan dit jaar, gelukkig met minder ha's aardappelen en veel meer plezier in onze andere teelten.
Jan 22 December 2015
farm frites en aviko zitten goed fout dat weten ze maar al te goed op het zand krimpt het net zo goed kan zo 5 telers op noemen die stoppen in het brabanse zand gebied . schaam jullie met prijzen onder de kostprijs moet gewoon met dit verhaal naar radar of brandpunt fair-trade hebben ze het wel eens over maar dit is nog erger als slaaf zijn.. zeggen de heren dat ook tegen hun eigen vrouw als het minder gaat er zijn geen alternatieve dus ik blijf maar bij jou .zo werkt het niet dan maar grond verhuren en niks doen nog even en er blijf geen teler over ook op het zand tekent men niet want wat nu de klei is .is over 2/4 jaar het zand kan het daar ook niet uit zou maar snel iets bedenken want hier gaat iedereen aan kapot schaam je industrie
onderworpen 22 December 2015
petatje schreef:
Gewoon vrij telen kan ook nog altijd! De kans op een duur jaar wordt steeds groter, we hebben al 2 slechte op rij gehad en wellicht als de weerprofeten gelijk krijgen met el nino, zijn we pas in juni aan het poten. Dan ben je weer bedankt als je teveel op kontrakt onder kostprijs hebt verkocht. Geef het geluk ook eens een kans!


Durf dan ook eens een fatsoenlijke prijs vragen voor de vrije aardappelen ipv akkoord te gaan met de fooi die men momenteel geeft. Als je als vrije teler onder de kostprijs levert dan zit je even fout als de contractteler die onder de prijs werkt.
Henk52 22 December 2015
Waar zijn die telers met hrote waffel, die in de zomer riepen: als de termijnmarkt onder de 20€ gaat dan ga ik bijkopen
Abonnee
gwb leverancier 22 December 2015
Ik kom veel bij (aardappel)telers om bouwplannen op te nemen voor het nieuwe jaar. Je staat versteld wat een stoppers en krimp er is op het aardappelareaal

De reactie"s op het artikel herken ik in de praktijk.

Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt.
Abonnee
bintje 22 December 2015
Ach dat roept iedereen maar als het er straks op aan komt teelt iedereen gewoon weer aardappels. Historie leert dat het areaal niet hard afneemt naar min of eer gemiddelde prijzen. En er staan trouwens genoeg telers klaar op het zand om de teelt over te nemen.
aar 22 December 2015
De heer Z van Aviko had het de laatste keer in de Meerpaal over keten gericht denken. Houd dit dan in, ze hebben geen ander alternatief dus trekken we ze wel een poot uit?
bas 22 December 2015
En ook hier het gezegde: en de boer,hij ploegde voort.
Abonnee
Johan 22 December 2015
Dat klopt , altijd al zo geweest. Deze keer is het wel anders. Mij is het ook opgevallen dat telers heel open zijn in hun visie. Duidelijk is dat (kleibedrijven) aardappelteelt vroeger de kurk van het bedrijf was , nu een andere positie heeft ingenomen. Vaste gewassen zijn suikerbiet en uien. Nieuwe gewassen zijn peen, verhuur tulp-pootgoed- boompjes zoals hier al is benoemd .Aardappelen krijgt een plek wat conserven vroeger had. Tarwe is nog nodig voor bodemgezondheid, of men kiest voor bio teelt.

Het is een proces wat langzaam in is gezet en nu tot uiting komt. Dit is nog maar het begin. Over 10-15 jaar wil ik nog wel is zien in Flevoland hoeveel akkerbouwers nog aardappelen telen als hoofdteelt.

De huidige generatie boer anticipeert op structurele slechte marktprijsvormong.

Dit is niet alleen in Flevoland maar ook in andere delen van Nederland.

Dit zal een serieuze punt van aandacht worden voor de VAVI want hun grondstofzekerheid (klei aardappelen uit Nederland) voor hun leden in de toekomst in de maanden april mei juni is ernstig in gevaar.
petatje 22 December 2015
aar schreef:
De heer Z van Aviko had het de laatste keer in de Meerpaal over keten gericht denken. Houd dit dan in, ze hebben geen ander alternatief dus trekken we ze wel een poot uit?

En wat dacht van het maatschappelijk verantwoord ondernemen van moederbedrijf Cosun.
henk53 22 December 2015
En die nieuwe fendt dan?
mij 22 December 2015
en niet te vergeten allemaal zijn ze aan het uitbreiden qwa verwerking er word voor miljoenen geinvesteerd en de boer mag weer betalen uiteindelijk,wij hier op het zand kunnen door aandelen bij te nemen zo meer zetten voor avb, ook hier is het een reken som!!!
zeeuw 22 December 2015
deze discussie had ook 20 jaar geleden gevoerd kunnen zijn.
Niet tevreden?stop wat is nu het probleem??

Zachte grond 40kuub vdm en fontane miranda marabel anosta of zo iets er op en medio september 50ton voor €10ct op auto leveren.
Ieder zijn ding maar ik niet in ieder geval.

Op bepaalde kleigronden wisten de mensen 60 jaar geleden al dat je daar geen aardappelen moest zetten maar nu denken we dat het overal groeit.
ik ben 13 jaar geleden overgeschakeld naar pootgoed en heb er altijd een vroeg tafelras bij zitten.
Als de markt positief lijkt zet plant ik mijn eigen pootgoed zo niet gaat alles gewoon vrolijk in de bigbag en weg.
Een Europees wettelijke 1 op 4 of liever 1 op 5 teelt is een gedeeltelijke oplossing.
Straks hebben we al onze gronden besmet.
Zie bepaalde regio's in de polder en noorden.
wouter 22 December 2015
Misschien hebben de boeren zelf de kostprijs onrealistisch hoog gelegd .
Aardappelen telen op grond van 18000 euro/ha lukt best maar als je 85000 wil geven dan wordt alles moeilijk .
wouter 22 December 2015
Misschien hebben de boeren zelf de kostprijs onrealistisch hoog gelegd .
Aardappelen telen op grond van 18000 euro/ha lukt best maar als je 85000 wil geven dan wordt alles moeilijk .
Janus 22 December 2015
De schreeuwers zijn weer wakker, niemand verplicht jullie om te telen. Ieder mag vinden wat hij wil, als het toch geen drol opbrengt dan ga je toch de boel verhuren. Heel simpel, maar jullie willen net als een stelletje supporters bij de voetbal onheil scheppen.

Stoppers op het zand, laat me niet lachen. Zit in het zuidoosten van het land, er komt komend jaar op het zand areaal bij. Er zijn geen alternatieven, dus als jullie op de klei met jullie kostprijs van ruim 14 euro niet willen telen, dan doen wij dat wel op het zand wel. Prima kilo's, we kunnen alleen niet tot juni bewaren. Maar dat doen de mannen op de klei, wordt ook zelden of ooit betaald als je vrij teelt. Ik heb bijna al mijn aardappelen op contract bij twee afnemers, ben er al jaren best mee. Ieder jaar blijft er geld over.

Dus ga lekker onder de kerstboom klagen en mopperen!
Abonnee
Willem 22 December 2015
Janus schreef:
De schreeuwers zijn weer wakker, niemand verplicht jullie om te telen. Ieder mag vinden wat hij wil, als het toch geen drol opbrengt dan ga je toch de boel verhuren. Heel simpel, maar jullie willen net als een stelletje supporters bij de voetbal onheil scheppen.

Stoppers op het zand, laat me niet lachen. Zit in het zuidoosten van het land, er komt komend jaar op het zand areaal bij. Er zijn geen alternatieven, dus als jullie op de klei met jullie kostprijs van ruim 14 euro niet willen telen, dan doen wij dat wel op het zand wel. Prima kilo's, we kunnen alleen niet tot juni bewaren. Maar dat doen de mannen op de klei, wordt ook zelden of ooit betaald als je vrij teelt. Ik heb bijna al mijn aardappelen op contract bij twee afnemers, ben er al jaren best mee. Ieder jaar blijft er geld over.

Dus ga lekker onder de kerstboom klagen en mopperen!
Abonnee
Willem 22 December 2015
Willem schreef:
Janus schreef:
De schreeuwers zijn weer wakker, niemand verplicht jullie om te telen. Ieder mag vinden wat hiTe j wil, als het toch geen drol opbrengt dan ga je toch de boel verhuren. Heel simpel, maar jullie willen net als een stelletje supporters bij de voetbal onheil scheppen.

Stoppers op het zand, laat me niet lachen. Zit in het zuidoosten van het land, er komt komend jaar op het zand areaal bij. Er zijn geen alternatieven, dus als jullie op de klei met jullie kostprijs van ruim 14 euro niet willen telen, dan doen wij dat wel op het zand wel. Prima kilo's, we kunnen alleen niet tot juni bewaren. Maar dat doen de mannen op de klei, wordt ook zelden of ooit betaald als je vrij teelt. Ik heb bijna al mijn aardappelen op contract bij twee afnemers, ben er al jaren best mee. Ieder jaar blijft er geld over.

Dat is nu juist het probleem op de klei .Op contract telen blijft er niets over en dat heeft idd met de hoge lasten te maken

Dus ga lekker onder de kerstboom klagen en mopperen!
Johan 23 December 2015
Ik vind het raar dat iedereen zo klaagt over de contractprijzen. Ik had de afgelopen 3 jaar een contact voor 15 cent en met kwaliteitspremie en nog wat extra lang bewaren kwam ik uit op gemiddeld 16,9 cent. Voor de aardappelen buiten het contract heb ik dat bij lange na niet gehaald. Ikzelf vas vroeger een cowboy die alles vrij teelde maar heb mijn leergeld betaald! Aan 1 jarige contracten waag ik mij niet, dat is zoiets als een one-night-stand, je doet wat maar het is geen duurzame relatie!
Piet 23 December 2015
De laatste 10 jaar is de friet steeds slechter gaan smaken Goed door gaan zo jongens Fontana van het zand met varkensstront er in
bedrijfsethiek 23 December 2015
Johan, het is misschien bij jou geen one nightstand maar xxxx wordt je toch. Zelfs langdurig! Kijk maar alvast om nieuwe langdurige contracten af te sluiten; in het artikel suggereren de fabrieken meerdere argumenten om bij de volgende ronde ook jou eens een welverdiende beurt te geven.

Toch merkwaardig dat iedereen weet dat het grondig fout zit en er altijd telers zijn die echt geloven dat ze zelf goed bezig zijn.

De afzet van diepgevroren aardappelproducten stijgt jaar na jaar.
Men heeft dus elk jaar een beetje meer grandstof nodig. En dan komt men doodleuk vertellen dat de graanprijs laag is en daarom het ook wel leuk zou zijn om de aardappelen goedkoop aan te trekken.

De tijd van lijdzaam toezien moet eindelijk eens stoppen en er moet door de telers zelf actie worden ondernomen.
Men moet aan de tafel gaan zitten en er moet naar een oplossing gezocht worden die aan de ene kant de industrie garanties geeft om aan competetieve condities te produceren en aan de andere zijde zorgt voor een stuctureel betere aardappelteelt waar plaats is voor zowel de vrije teler als voor de contractteler, al dan niet met eenjarige of langdurige contracten.
schoenmakers1 23 December 2015
beste Piet, ik weet niet waar jij op doelt, maar laatst sprak ik een man uit de buurt van gouda, had eerst altijd kleiaardappels, een keer zandaardappels geprobeerd, zijn conclusie, kleiaardappels stinken, ik vindt de zandaardappel, ook nog fontane met varkensmest in dit geval, veel lekkerder.
mafkees 23 December 2015
Ik vind die fontane zandaardappelen met drijfmest-smaak ook veel lekkerder.
Tip probeer eens een picnick met de familie in de varkensstal; heerlijk!!!
Abonnee
FB 23 December 2015
Cosun moet een goede bieten prijs betalen en daar moeten alle dochters zo veel mogelijk aan bijdragen, mijn aardappelen gaan gewoon naar de hoogste bieder in combinatie met de beste voorwaarden.
Abonnee
laap 23 December 2015
Heren contracttelers noem eens 2 jaren dat de vrije prijs, de afgelopen 10 jaar niet boven de contractprijs is uitgekomen.muv van vorig jaar Wij hebben de kennis de grond de machines en koelhuizen,en we geven onze aardappelen een jaar ervoor weg voor de kostprijs Wees ondernemer en denk na,zoek de goede momenten uit.
lekker doorgaan 23 December 2015
johan ik ben het helemaal met je eens!!

en als alle schreeuwers echt stoppen....komt het met de rest wel goed.
Abonnee
Teler 26 December 2015
Perfecte timing van de industrie,om te roepen dat er krimp komt. Doen ze trouwens ieder jaar rond deze tijd. Dit geeft de slaven weer het idee dat ze nog meer moeten gaan telen..

Laat u geen zand in de ogen strooien. Fontane pootgoed is zogenaamd uitverkocht!!

Wat een show..
laatste der mohikanen 27 December 2015
lekker doorgaan schreef:
johan ik ben het helemaal met je eens!!

en als alle schreeuwers echt stoppen....komt het met de rest wel goed.


Nog zo eentje die er heilig van overtuigd is dat hij als enige gaat overleven. Het zijn net dit soort illusies welke de industrie gebruiken om de producenten te verdoven.
Voorheen vrij 27 December 2015
Mogge heren en misschien wel dames, laat een ieder nu lekker doen waar hij zelf zin in heeft, zijn we allemaal gelukkig. De laatste 10 jaar heb ik ondervonden dat het als teler regelmatig handig is wanneer je een voet tussen de fabrieksdeur hebt, je bent in tijden van overschot zekerder van je afzet. In Opa's tijd werd er voor de industrie enkel Bintje geteeld en kwamen daardoor de zandboeren nimmer in beeld om structureel voor de industrie te telen. In de huidige tijd zijn er met de nieuwe rassen zat mogelijkheden op om het zand een verantwoord product te verbouwen. Ga met die nieuwe tijd mee en handel er naar, het wordt nooit meer zo als vroeger toen vanaf april de aardappelhandel (soms) de deur bij je plat liep. Kostenbeheersing en genoeg is beter is het credo. Heb nu niet de illusie dat we met alle boeren bij elkaar het wel even regelen, kijk in de buurt om je heen en je weet in je hart dat wanneer het er op aan komt ieder zijn eigen koers zal varen. Boeren....het zijn net mensen...
piet 27 December 2015
Cons en zetmeelaardappels met gerst en bieten op het zand Pootgoed bollen uien en tarwe op de klei Consumptieaardappels wordt het zelfde als bietenteelt gewwoon alles bij de Cosun onderbrengen
Franse revolutie 27 December 2015
Voorheen vrij schreef:
Mogge heren en misschien wel dames, laat een ieder nu lekker doen waar hij zelf zin in heeft, zijn we allemaal gelukkig. De laatste 10 jaar heb ik ondervonden dat het als teler regelmatig handig is wanneer je een voet tussen de fabrieksdeur hebt, je bent in tijden van overschot zekerder van je afzet. In Opa's tijd werd er voor de industrie enkel Bintje geteeld en kwamen daardoor de zandboeren nimmer in beeld om structureel voor de industrie te telen. In de huidige tijd zijn er met de nieuwe rassen zat mogelijkheden op om het zand een verantwoord product te verbouwen. Ga met die nieuwe tijd mee en handel er naar, het wordt nooit meer zo als vroeger toen vanaf april de aardappelhandel (soms) de deur bij je plat liep. Kostenbeheersing en genoeg is beter is het credo. Heb nu niet de illusie dat we met alle boeren bij elkaar het wel even regelen, kijk in de buurt om je heen en je weet in je hart dat wanneer het er op aan komt ieder zijn eigen koers zal varen. Boeren....het zijn net mensen...


Klopt wel. Maar op het forum zijn er een paar stemmen die het idee opperde dat de boeren zelf met een contract naar de fabrieken toe stappen ipv blindelings te gehoorzamen. Welnu een paar dagen geleden was er een interessante reportage op een Franse zender over plaatselijke telers die waren begonnen met een eigen syndicaat om zo met een eigen contractvoorstel naar de industrie te stappen. Dit bewijst dat er toch mogelijkheden zijn. In Frankrijk heeft men blijkbaar stillaan door dat men samen sterker is. Waarschijnlijk zal deze evolutie zich langzaam evolueren van zuid naar noord.
Jan 27 December 2015
Teler schreef:
Perfecte timing van de industrie,om te roepen dat er krimp komt. Doen ze trouwens ieder jaar rond deze tijd. Dit geeft de slaven weer het idee dat ze nog meer moeten gaan telen..

Laat u geen zand in de ogen strooien. Fontane pootgoed is zogenaamd uitverkocht!!

Wat een show..


Beste kan jij me aangeven waarom je zo overtuigd bent dat fontane pootgoed uitverkocht is ?
poter 28 December 2015
geen contract onder kostprijs tekenen kosten op zand zijn niet veel lager dan op klei gooi je voordeel niet weg op zand lukt het ook niet altijd
Abonnee
FB 28 December 2015
Voorheen vrij schreef:
Mogge heren en misschien wel dames, laat een ieder nu lekker doen waar hij zelf zin in heeft, zijn we allemaal gelukkig. De laatste 10 jaar heb ik ondervonden dat het als teler regelmatig handig is wanneer je een voet tussen de fabrieksdeur hebt, je bent in tijden van overschot zekerder van je afzet. In Opa's tijd werd er voor de industrie enkel Bintje geteeld en kwamen daardoor de zandboeren nimmer in beeld om structureel voor de industrie te telen. In de huidige tijd zijn er met de nieuwe rassen zat mogelijkheden op om het zand een verantwoord product te verbouwen. Ga met die nieuwe tijd mee en handel er naar, het wordt nooit meer zo als vroeger toen vanaf april de aardappelhandel (soms) de deur bij je plat liep. Kostenbeheersing en genoeg is beter is het credo. Heb nu niet de illusie dat we met alle boeren bij elkaar het wel even regelen, kijk in de buurt om je heen en je weet in je hart dat wanneer het er op aan komt ieder zijn eigen koers zal varen. Boeren....het zijn net mensen...


Ben je in de tijd dat je nog wel vrij teelde weleens met je aardappelen blijven zitten? Ik nog nooit, wel eens voor een rotprijsje geleverd maar over de jaren toch meer als de contract prijs.
Abonnee
Teler 28 December 2015
Jan schreef:
Teler schreef:
Perfecte timing van de industrie,om te roepen dat er krimp komt. Doen ze trouwens ieder jaar rond deze tijd. Dit geeft de slaven weer het idee dat ze nog meer moeten gaan telen..

Laat u geen zand in de ogen strooien. Fontane pootgoed is zogenaamd uitverkocht!!

Wat een show..


Beste kan jij me aangeven waarom je zo overtuigd bent dat fontane pootgoed uitverkocht is ?


Dit wordt beweerd door pootgoed handelaren. Vrij is er niets te koop zeggen zij.
pieper 28 December 2015
Tot dat het begin april is, dan wordt er massaal gedumpt door de fabrieken/pootgoedhandelshuizen
Abonnee
voorgoed iets anders 29 December 2015
De kogel is door de kerk in onze maatschap.
Na 35 jaar consumptie aardappelen telen in de polder stoppen we er mee.
Het is genoeg, de jaren van een kwartje tussen de dubbeltjes is voorbij. We gaan ons dus richten op andere gewassen.

Voor de gene die nog voor deze beslissing staan , of niet kunnen rekenen .........veel succes.
drent 29 December 2015
Wil niet veel zeggen maar 2012 en 2013 waren zo slecht nog niet
Diederik Rutte 30 December 2015
Bed, bad en brood voor Aviko teler

Na het lezen van het artikel ‘Kleiboeren geven de brui aan teelt consumptieaardappel’ trek ik de conclusie dat de directeur van Aviko Potato zegt tegen aardappeltelers: jullie moeten niet zeuren want:
- Tarwe: is een drama
- Uien: is beter, maar is een risicovolle teelt
- Pootgoed: vraagt andere bedrijfsvoering en geld
- Biologisch: switchen is niet zomaar geregeld
- Consumptie: er zijn telers die nog steeds geld verdienen
Dus zeg het maar.
Wij geven onze boeren tenminste nog ‘bed, bad en brood’ zekerheid.
Voor een directeur van een bedrijf dat zegt het boerenbelang voorop te stellen vind ik het interview niet te verteren. Bij de gratie van zoveel loyaliteit van telers (aardappelen en suikerbieten) is het bedrijf gegroeid tot wat het nu is, maar wordt de teler nu door Aviko uitgekleed. De directeur heeft nu duidelijk gemaakt wat een teler hem waard is: niets. Wat mij betreft is daarmee de houdbaarheidsdatum van deze Aviko Potato directeur verstreken.
Ik bemoei mij toch ook niet met zijn zaken zo van: het inkomen van 2 ton plus terug naar Jan Modaal, de auto van de zaak inleveren en u ziet maar hoe u komt daar waar u denkt te moeten zijn, en zo kan ik nog wel even door gaan…..
De directeur van Aviko Potato doet voor komen alsof hij en de aardappelteler in dezelfde trein zitten, maar dat blijkt nu dus een grote vergissing. De tijd van het contracteren komt er aan. Voor mij het moment om te overwegen met wie ik het komend jaar in zee wil gaan.
Englishman in New York 31 December 2015
Mooie analyse. Ik ben het eens dat dit moeilijk te verteren valt. Ik vind het wel positief dat er eindelijk iemand met een topfunctie binnen een aardappelverwerkend bedrijf laat publiceren welke factoren men in acht neemt om de contractprijs te bepalen. Dat vervolgens de contractprijzen tussen de verschillende fabrieken onder elkaar worden afgesteld stond nog net niet in het interview.
Bij de toeleveranciers van de landbouw doet net hetzelfde, denk maar aan de prijzen van de spuitmiddelen welke men aanpast van land tot land. Of pootgoed enz...

In het engels zou men zeggen; bad, bad, bad.
Abonnee
pruikenmaker 5 Januari 2016
Zandaardappelen enkel te gebruiken voor diepvries rotzooi, niet voor verse frites.
bakker 6 Januari 2016
"diepvriesrotzooi"is 90% van de verwerking.
Abonnee
pruikenmaker 6 Januari 2016
Aardappelen voor verse friet groeien niet op het zand.
Goed gezien Piet, eindelijk een medestander.
Van nature zijn zandgronden niet geschikt voor de consumptieteelt, enkel door onnatuurlijke beregening en mestoverschotten zijn de voormalige heigronden in productie genomen.
Abonnee
naker 6 Januari 2016
vroeger was de flevopolder ook niet geschikt om aardappels op te telen toen er nog geen dijk omheen stonden.

Tijden veranderen nu eenmaal, leg je erbij neer.
Abonnee
pruikenmaker 8 Januari 2016
Loop al 30 jaar mee.
Heb al duizenden verkoopbordjes met (klei)aardappelen gezien, nog niet eentje met zandaardappelen te koop.
Zal misschien z'n reden wel hebben.
Klaiboer 8 Januari 2016
Eindelijk iemand die het snapt
Jan 8 Januari 2016
Huppekee, In België doet de grootste verwerker er 12 € bij voor de contracten 2016. Wie had dat gedacht.....
Niks tekenen mensen, niks.... want ze hebben ze groot nodig.
vrije teler 8 Januari 2016
Jan schreef:
Huppekee, In België doet de grootste verwerker er 12 € bij voor de contracten 2016. Wie had dat gedacht.....
Niks tekenen mensen, niks.... want ze hebben ze groot nodig.


hoeveel geven ze dan voor een contract?
112€? voor 40ton per hectare 40opw?
Abonnee
#waar-kan-ik-tekenen 8 Januari 2016
Dat is goed nieuws, wie is het?
Ik wil wel wat doen, veel lagere tarra als in nederland, en ook nog een bonus bij de laatste vracht.
drent 8 Januari 2016
Mag ook wel, vorig jaar is er ook een euro afgegaan terwijl het niet nodig was.Dus bij een verhoging van 12 euro nog maar 0,2 ct erbij terwijl onze kosten alleen maar stijgen. Een geluk is in dit gebied dat avebe een steeds betere prijs betaald dus moet de fritesfabriek wel met hogere prijzen komen anders is de keus snel gemaakt.
Abonnee
grensboer 8 Januari 2016
vorig jaar zijn de contacten gemiddeld met 1.2 tot 1.5cent/kg gezakt
precies 9 Januari 2016
zo is dat klei-power voor smaak en kwaliteit
Drent 9 Januari 2016
Tsssss wat zijn jullie zielig, als van zand echt zo slecht zou zijn was er ook geen afzet voor echter het tegendeel is waar ook hier wordt gewoon bewaard tot juni met prima kwaliteit. Ik wil in ieder geval geen kleiaardappel op mijn bord, die zijn niet te vreten.
Abonnee
erik 10 Januari 2016
wat een zielepootjes allemaal,
gun elkaar het leven. De klei / zand discussie komen we toch nooit uit, net zo min als de contract/ vrije aardappelen.
Eenieder teelt voor eigen rekening en risico en weet waar hij voor bezig is.
Contract is een stuk(je) zekerheid en vrij is een gok die je moet nemen als je het verlies kan dragen.
Vergeet niet dat de eerste vrije teler die verkoopt ook de markt kan verzieken voor degene die daarna verkoopt, net zoals vrije telers vinden dat contracten de boel verzieken.
Maak je eigen keus en zeik niet over die van een ander.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden