Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK wil de lokale teelt van kidneybonen over de komende jaren geleidelijk opschroeven. Dat het bedrijf al goed onderweg is, laten nieuwe cijfers zien. Dit jaar haalt de fabrikant namelijk 25% van de behoefte aan grote kidneybonen van Nederlandse bodem, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
Het volume kidneybonen dat groente- en peulvruchtenfabrikant HAK dit jaar van eigen bodem haalt, is verdubbeld. Daardoor komt inmiddels 25% van eigen bodem. Van oudsher komen de exotische bonensoorten (onder meer kidneybonen) uit Noord-Amerika, met als belangrijkste teeltgebied Minnesota. Maar, aangezien Zeeuwse telers veel kennis van en ervaring hebben met lokale bonenteelt besloot HAK om het ook hier te proberen, met als eerste echte oogstjaar 2018. "De Hollandse kidneyboon kan zich meten aan die uit Amerika, alleen is de opbrengst per hectare lager", zo meldt het bedrijf.
Lokale teelt opschroeven
HAK wil de teelt en verwerking van lokaal geteelde kidneybonen over de komende jaren opschroeven. "Op dit moment halen we al minimaal 85% van onze groenten en peulvruchten van dichtbij", zo licht Marko Wolthuis, fieldman en agrotechnoloog bij HAK, uit. Hij doelt daarmee op een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. "Ons streven is om straks zo veel mogelijk exotische bonensoorten hier te telen. Dat we binnen 5 jaar na de eerste testen al 25% van onze kidneybonen uit Nederland halen, is zeer positief." Wolthuis benadrukt overigens wel dat moeder natuur de belangrijkste factor blijft voor succes.
Het stimuleren van de lokale teelt is al jaren een doelstelling van HAK en daarom is het bereid hier ook wat meer voor te betalen. "De kidneybonen die we in Zeeuws-Vlaanderen telen, zijn dit jaar (door de slechte oogsten in Noord-Amerika) toevallig niet duurder dan de bonen die we normaliter uit Noord-Amerika halen. Maar deze situatie is ieder jaar anders. Mits de kwaliteit het toelaat zullen we de lokale teelt altijd voorrang geven. Ook wanneer dat tot een hogere kostprijs lijdt."
Laat zaaien
Tonny de Koeijer teelt dit jaar voor het vijfde jaar op rij kidneybonen en werkt daarin samen met HAK. Zijn oogst is dit seizoen goed voor enkele tientallen tonnen. "De start van het seizoen was echter behoorlijk lastig. Door het uitblijven van regen in het voorjaar konden we pas in mei gaan zaaien", zo vertelt hij. Bij kidneybonen is het belangrijk dat er voldoende vocht is tijdens de zaaiperiode, maar over het algemeen hebben de bonensoorten slechts weinig water nodig. "Wanneer de zaadjes gekiemd zijn, de kopjes boven de grond komen en er af en toe wat regen valt, dan is er een basis voor een mooie teelt."
Inmiddels test HAK ook de teelt van andere exotische peulvruchten uit. Daarbij kun je onder andere denken aan kikkererwten en zwarte bonen. Ondanks dat de definitieve resultaten van deze soorten (nog) wisselend zijn, worden deze nog een aantal jaar gecontinueerd en bij succes verder opgeschaald.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10888936/hak-wil-lokale-teelt-van-kidneybonen-opschroeven]HAK wil lokale teelt van kidneybonen opschroeven[/url]