Dierenbescherming

Nieuws Beter Leven Keurmerk

Knieperige consument laat Beter Leven links liggen

21 Oktober 2019 - Wouter Baan - 12 reacties

"Het aantal dieren dat gehouden wordt onder het keurmerk 'Beter Leven' neemt snel toe, maar het kan nog veel beter", zo stelt de Dierenbescherming. Daarom doen zij in de week van het keurmerk Beter Leven een dringende oproep aan consumenten.

Met het keurmerk kunnen de veehouders zich onderscheiden, terwijl de consumenten gericht kunnen inslaan. De veehouders hebben hun 'taak' voldaan, gezien het aantal geslachte dieren (die onder het keurmerk vallen) in 5 jaar tijd verdubbeld is tot 40 miljoen. De consument echter blijft in gebreke en kiest lang niet altijd voor Beter Leven. Met name bij de verse kipproducten wordt vaker voor de goedkopere huismerken gekozen, die volgens de Dierenbescherming veel slechter scoren. 

Niels Dorland, de woordvoerder van de Dierenbescherming, meldt dat het tijd wordt dat hier verandering in komt. "De consumenten hoeven niet te wijzen naar de overheden of de boeren, maar kunnen middels hun eigen winkelmandje het verschil maken. In het geval van kipfilet kost dit maar enkele dubbeltjes meer." 

Succes niet gegarandeerd
Circa 1.800 veehouders in Nederland produceren volgens de standaarden van Beter Leven. In dieraantallen is dit bijna 4 miljoen varkens, ongeveer 30 miljoen vleeskuikens, 4,3 miljoen leghennen, 30.000 runderen en circa 178.000 kalveren. Daarvoor hebben zij flink moeten investeren zonder de garantie te hebben dat dit rendeert.

Een bekend voorbeeld is varkenshouder Annechien ten Have die het Hamletz-scharrelvlees produceert. Dit voldoet aan 2 sterren van keurmerk Beter Leven. De verkoop hiervan viel echter zo tegen dat het vlees van de zomer uit de schappen werd gehaald. Ondertussen is supermarkten Plus weer begonnen met de verkoop. Volgens Dorland is de stijgende lijn weer te pakken.

Pilot-zuivel nog niet bewezen
Er loopt op dit moment ook nog een pilot met Beter Leven Zuivel, samen met 7 melkveehouders van Farmel. "De proef loopt goed, maar we zijn er nog niet." De woordvoerder laat weten dat de melkveehouders tussen de €20.000 en €30.000 hebben geïnvesteerd. Of de proef slaagt, is van de consument afhankelijk. Zo niet, dan moeten de melkveehouders op de blaren zitten.

Ondanks de sterke toename, voldoet 92% van de gehouden dieren in Nederland niet aan het keurmerk Beter Leven. Er is volgens Dorland dus nog werk aan de winkel. Daarom staat deze week in het teken van Beter Leven. Dit houdt onder meer in dat het keurmerk in de media onder de aandacht gebracht wordt. De woordvoerder meldt dat nog veel winst te boeken valt in onder meer het food service-kanaal en de verkoop bij slagerijen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Harry 21 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884409/knieperige-consument-laat-beter-leven-links-liggen]Knieperige consument laat Beter Leven links liggen[/url]
Mensen willen goedkoop eten.

Ben niet op de hoogte wat een kip met sterretje meer kost voor de boer, stel 30 cent. Waarom moet de consument dan 2 euro meer betalen. Gaat elke keer zo, niet de kip of boer wordt er beter van maar de retailer.

dirk 21 Oktober 2019
Dat links het voedsel zo duur wil maken dat de onderkant van de samenleving dit niet meer op kan brengen noem ik a-sociaal beleid. Ze hebben altijd de mond vol van opkomen voor de zwakkeren in de samenleving maar nu even niet? Hier vallen ze aardig door de mand.
bep 21 Oktober 2019
En met het varkensvlees is het zo dat alle beren in nederland verkocht worden.de gelten en borgen gaan naar het buitenland dus doordat er nog al eens een stinker tussen zit word de consument wel een beetje vies van dat vlees.daar door wordt de verkoop zeker minder(maar ja dat zal de bedoeling zijn)
Abonnee
dramos 21 Oktober 2019
Inderdaad Dirk.
Leo 21 Oktober 2019
De mensen willen gewoon goed en verantwoord eten hebben, onze standaard is al zo hoog, dat het sterretje niets toevoegt.
Behalve voor de dierenbescherming want daar moet je aan afdragen als je een sterretje wilt hebben, en hebben dan zelf de macht en hebben we helemaal niks te zeggen. En voor de export voegt het niets toe.
Nog meer sterretjes produceren en de meer prijs voor de boer is helemaal weg.(te veel).
Vertel een eerlijk verhaal.
Ton Westgeest 21 Oktober 2019
De consument eet net zo makkelijk, als het maar goedkoop is, uit het buitenland. Zonder regels...!!
Onder het mom van "de consument wil het" wordt het hier duurder gemaakt. En het meeste verdwijnt in de zakken van de instanties.
Precies als bij de melkfabrieken.

De regelgekte is een teken van weelde bij de tussenhandel, alleen net als je ziet bij de gezondheidszorg, als alles vast loopt met regels gaat het weer veranderen.

De wal moet het schip keren!
Bob 21 Oktober 2019
Voor dat er geïnvesteerd wordt moet je de garantie hebben dat het meer opbrengt,anders niet aan beginnen.
Dit werkt alleen als de overheid de extra investering subsidiëerd.
martin 21 Oktober 2019
Waarom geen beter leven met borgen? ben het volledig met Bep eens dat er veel te vaak vlees verkocht wordt waar een flinke berengeur aanzit.
We verzieken hiermee onze eigen markt als sector.
W Bemelmans 21 Oktober 2019
Boeren kunnen keurmerken hebben zoveel ze willen,en de dieren
bescherming wil dit en wil dat, maar de boer beurt niks meer van
zijn extra investeringen alleen de supers. de mensen kopen wat
het goedkoopste is want er zit geen verschil in kwalitijd tussen
ster of wat ze allemaal verzinnen.
Boer 21 Oktober 2019
Beter Leven leuk bedacht. Maar hoe meer sterren hoe meer uitstoot van stikstof / ammoniak
De dieren en het milieu zijn er niet bij gebaat.
Jammer voor de boeren die omgeschakeld zijn.
knuppel 21 Oktober 2019
een bruin sterretje heft ook veel uitstoot.
Sam 21 Oktober 2019
Ik ben zeker bereid om wat meer te betalen , zeker nu we allemaal weten hoe onze boeren moeite hebben het hoofd boven water te houden. Ik hoop dan wel dat dit geld bij de boeren terecht komt.
Maar ik zie bij mijn supermarkt Dirk v.d Broek geen vlees liggen met dat keurmerk.
arie 22 Oktober 2019
Bep heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

MKZ duwt varkensmarkt dieper in mineur

Analyse Varkens

Zes oorzaken waarom varkensprijs onderuit gaat

Nieuws Varkens

Van Rooi Meat houdt winst nog redelijk op peil

Nieuws Varkens

Stevige correcties op de varkensprijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden