Shutterstock

Nieuws Politiek

Schouten pakt misstanden in slachthuizen aan

13 September 2019 - Kimberly Bakker - 8 reacties

Uit het onderzoek dat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft laten uitvoeren naar de misstanden in kleine en middelgrote slachthuizen in Noord-Nederland, blijkt dat er niet gelijkwaardig opgetreden wordt. "Het rapport geeft een indringend beeld en laat de ernst van de problematiek zien", zo schrijft Schouten.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau 2Solve, laat zien dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij de kleine en middelgrote slachthuizen in het noorden van Nederland niet op dezelfde manier op slachtwaardigheid en transportwaardigheid beoordeelt. Tevens wordt onvoldoende handhavend opgetreden als dat nodig is. Volgens de minister zijn de meeste problemen te wijten aan een personeelstekort bij de NVWA.

Daarnaast schrijven de onderzoekers dat toezichthoudende dierenartsen verschillend omgaan met de normen voor transportwaardigheid en de slachtwaardigheid. "Er zijn niet alleen interpretatieverschillen over deze normen, maar ook enorme verschillen in de bereidheid om deze normen te handhaven", zo staat in het rapport. Verder wordt aangetoond dat de wijze waarop de NVWA op verschillende niveaus omgaat met meldingen en signalen over misstanden in de sector onvoldoende is; zo worden sommige meldingen niet goed opgepakt.

'Ernstige zaak'
Minister Schouten noemt de bevindingen van het onderzoek ernstig. "Dit rapport maakt duidelijk waar het aan schort. Het toezicht op de schakels van de productieketen die uiteindelijk bij deze slachthuizen aangevoerd worden en het toezicht op de export van deze dieren moet beter", meldt ze in de Kamerbrief van donderdagavond 12 september. "Daarom ga ik in gesprek met de NVWA over hoe zij gaat sturen op consequente handhaving."

Ook gaat Schouten verdere maatregelen doorvoeren om de keuring en de handhaving bij de kleine en middelgrote slachthuizen in het noorden van Nederland te verbeteren. "Zo zullen forse maatregelen worden getroffen tegen medewerkers die zich stelselmatig onttrekken aan hun verantwoordelijkheden", aldus de minister. Ook worden vanaf dit moment duo-inspecties uitgevoerd door medewerkers van de directies 'Keuren' en 'Handhaven' en wordt er een gezamenlijk handhavingstraject bij exporten vanaf een aantal verzamelcentra uitgevoerd.

"De NVWA heeft daarnaast aangegeven de doorlooptijd van het opleggen van sancties fors te willen verkorten", zo schrijft Schouten. "Daarom is het noodzakelijk dat de dierenartsen voldoende tijd hebben om bevindingen meteen en concreet te rapporteren." Dit is tevens de reden dat de NVWA actief door al gaan met het werven van het aantal dierenartsen.

'Veehouders spelen ook een rol'
Schouten benadrukt wel dat niet alleen het doorvoeren van maatregelen binnen de NVWA een oplossing is. "Ook bij diverse veehouders moet een gedragsverandering plaatsvinden", zo schrijft ze. "Ik vind het bijvoorbeeld onacceptabel dat er boeren en handelaren zijn die (vanuit economisch gewin) wrakke dieren voorzien van paracetamol om ze vervolgens op het transport te zetten." 

Ook zwengelt Schouten het onderwerp cameratoezicht weer aan. Ze wil namelijk dat de kleine en middelgrote slachthuizen verplicht camera's plaatsen, onder andere om de toezichthoudende dierenartsen te ondersteunen bij hun werk. Ze meldt daarbij dat het cameratoezicht op kosten van de slachterij wordt ingevoerd. Degenen die dat niet willen of niet meewerken, krijgen permanent toezicht van een keuringsdierenarts. "Dat kost geld aan en gaat de sector zelf betalen."

Minister Schouten is een van de sprekers op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness. Klik hier voor het programma en tickets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
tem 13 September 2019
personeel te kort en duo controle. gekker kunnen ze het niet maken.
Drikus 13 September 2019
Dit krijgen ze nooit onder de knie . Zolang niet iedereen bij toezicht een lijn trekt gaat dit niet lukken . En de genen die denken dat ze geld verdienen met meegeven van warke of zieke dieren . Kunnen nu zien dat uiteindelijk geld kost extra dierenarts kost weer exta geld . Dus gaat van opbrengst van geleverde dieren af . Dus kost uiteindelijk meer dan wat die paar slechte beesten opbrengen .En dan kan de behoefte van sommigen nog weer groter worden om tog zulk soort beesten mee te geven . Want rest brengt ook al minder op dus die paar centen extra zijn dan meegenomen . Treden deze duo toezichthouders nog slecht op . Want zolang hun mentalitiet niet veranderd zal er ook weinig veranderen aan hun functioneren . Moet er dan no 3 bijkomen ?
Abonnee
Zuidboer 13 September 2019
Te beginnen met ritueel slachten? Nee dat staan we gewoon toe natuurlijk. Te belachelijk voor woorden
Kjol 14 September 2019
Ritueel slachten zou al lang verboden moeten zijn, het normale verstand is compleet zoek geraakt, ik heb de moed allang opgegeven dat het hier ooit nog goed gaat komen.
Jan dijkstra 14 September 2019
Waarom vlees van wrakke dieren, pechgeval gebroken voet niet zelf RITUEEL SLACHTEN en het oornummer inleveren voor afvoer. Goed vlees.wat vernietigd word is niet duurzaam
Kjol 14 September 2019
Dat mag waarschijnlijk als je eerst moslim wordt, dan heb je meer rechten dan een boer.
Drikus 14 September 2019
Beste mensen op moslims afgeveven helpt niet . Dit heeft hier weinig mee te maken Een goed product wordt al veel te laag in prijs betaald . En dan moet minder goed product (dier) ook geprobeert worden om hier het maximale aan geld uit te halen . Dus stoppen enkele boeren deze als kan tussen de goeien .en als dan de dik betaalde NVWA er ook nog eens zijn plicht verzaakt om niet te kijken . Maar maar ergens anders zijn tijd staat vol te lummelen .Dan is de verleiding groot om iets te doen wat niet mag . Dus degene die het dier meegeeft de vervoerder zijn fout bezig . Maar de toezicht houder faalt helemaal . Maar met zet er dan maar tweede dure ome of tante bij die de boer moet betalen . Normaal zou de toeziende terecht gewezen moeten worden . Maar de tweede persoon brengt ook lekker omzet bij NVWA . En de boer betaald wel .Dus alle gekloot kost uiteindelijk meer geld dan oplevert . En als goede pruducten van de boer ook met eerlijke prijs betaald werden kon men zonder schroom deze dieren laten inslapen en afvoeren naar Rendac . Wat imago sector ten goede kwam en de vleeshandel geen extra goedkoop vlees binnen kan halen .
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden