De prijzen voor landbouwproducten (als granen, suiker, zuivel en vlees) blijven mondiaal de komende 10 jaar gemiddeld op of onder de huidige niveaus liggen. De verbeteringen in de productie blijven de groei in de vraag overstijgen.
Dit verwachten de wereldvoedselorganisatie FAO en de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling OECD in hun visie op de agrarische sector van 2019 tot en met 2028. De organisaties verwachten dat de agrarische productie tot 2028 met z'n 15% stijgt, terwijl het beschikbare agrarische areaal min of meer gelijk blijft. De winst wordt gehaald in het verbeteren van de opbrengst per hectare door technische innovatie.
Ook de veehouderij gaat de komende jaren groeien, met uitdijende veestapels tot gevolg. Hiervoor is meer voer nodig, verwachten de FAO en OECD, waardoor voergewassen als maïs en sojabonen een steeds groter aandeel krijgen in de gewassen. De organisaties verwachten dat het gebruik van granen voor voeders in de komende tien jaar sneller groeit dan de menselijke consumptie van voedsel.
Marktaandeel winnen
Internationale handel blijft volgens de organisaties essentieel voor de voedselzekerheid in een groeiend aantal landen die voedsel importeren. De agrarische wereldhandel groeit naar verwachting jaarlijks met 1,3%. Dat is wat trager dan de afgelopen jaren. Van regio's als Latijns-Amerika, het Carribisch gebied en Europa wordt verwacht dat zij marktaandeel gaan winnen in de mondiale agrarische export. Het Zwarte Zeegebied blijft toonaangevend in de export van tarwe en maïs, waarvan het meeste naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika gaat.
De agrarische wereldmarkten moet wel leren omgaan met nieuwe uitdagingen die naast de traditionele risico's kunnen worden gevoegd. Aan de aanbodzijde noemen de FAO en de OECD onder meer de verspreiding van besmettelijke ziekten als de Afrikaanse varkenspest, de groeiende weerstand tegen het gebruik van antibiotica, regels voor het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken en de gevolgen van de klimaatverandering. Aan de vraagkant zien de organisaties uitdagingen in veranderende dieten, de laatste trends in gezondheid en duurzaamheid en het tegengaan van obesitas.
De spanningen in de wereldhandel baren de twee organisaties zorgen. Als dit escaleert, dreigt de handel te worden beperkt met alle gevolgen van dien. Volgens de FAO en OECD beperkt dit de handel wereldwijd, waardoor niet alleen de internationale markten hier schade van ondervinden maar ook de thuismarkten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883173/prijzen-landbouwproducten-blijven-nog-10-jaar-laag]Prijzen landbouwproducten blijven nog 10 jaar laag[/url]