Interview Marc Jansen

'Overheid riskeert verstoring marktwerking'

15 Mei 2019 - Jeannet Pennings - 9 reacties

De supermarktbranche wordt niet bang van de plannen van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Zij wil boeren en tuinders meer macht in de keten geven. Daarentegen worden er wel vraagtekens gezet bij de doeltreffendheid van deze nieuwe wetgeving. Marc Jansen, directeur bij Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), vreest bovendien voor verstoring van de marktwerking.

Hoe kijkt het CBL naar de plannen van de minister, en welke knelpunten zien jullie in de keten?
"Wij vinden het goed dat de boeren en tuinders hun eigen marktmacht organiseren en wij stimuleren dat ook. Als je niet alleen kunt opereren, bijvoorbeeld omdat je te klein bent, dan moet je plannen maken en naar medestanders zoeken. Zorg dat je samen een vuist kunt maken. Feitelijk gebeurt dit al ruim 100 jaar, want de meeste boeren zijn verenigd in coöperaties." 

"De omnibusregeling verruimt de mogelijkheden voor de boeren om onderling afspraken te maken, waarbij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een oogje dichtknijpt. Dat is op zich prima, zo lang dit maar niet tot monopolies leidt. We moeten oppassen dat niet 1 partij de markt bepaalt. Marktwerking is de basis van een gezonde economie. Concurrentie maakt ketens en bedrijven sterker en zorgt uiteindelijk voor de beste producten en hoogste kwaliteit. Wij vinden het wel zorgelijk dat de overheid steeds meer ideeën oppert die die marktwerking kunnen verstoren."

Nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat primaire producenten straks afspraken mogen maken en samen kunnen optrekken tegen oneerlijke handelspraktijken. Is dat terecht?
"Ook wij zijn tegen oneerlijke handelspraktijken. Partijen moeten op een normale manier zaken met elkaar kunnen doen en afspraken nakomen. Wat ik wel bezwaarlijk vind, is de volstrekte eenzijdigheid van de nieuwe wetgeving. Deze suggereert dat boeren hier beter van worden, maar dat is nog maar de vraag. De wet gaat bepaalde handelspraktijken verbieden en op microniveau voorschrijven wat afnemers niet meer mogen. Daarmee wordt de contractvrijheid ingeperkt, waar met name grote fabrikanten van zullen profiteren."

Is het een goede zaak dat Schouten de Taskforce Verdienvermogen heeft ingesteld om het verdienmodel van boeren in kaart te brengen?
"Eigenlijk is het de omgekeerde wereld dat de Nederlandse overheid naar het verdienmodel van ondernemers gaat kijken. Normaal is er een markt, daar speel je als ondernemer op in en daar maak je een prijs en dus een verdienmodel op. Naar ons idee is dit vooral een poging van de overheid om haar beleid te bewerkstelligen en de markt daarvoor te laten betalen."

"Zelf zit ik in de klankbordgroep van de Taskforce, die overigens ook kijkt naar allerlei andere randvoorwaarden, zoals de financieringen en de vergunningstrajecten. Dit wordt in kaart gebracht en ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen. Het is belangrijk dat in ogenschouw wordt genomen dat Nederland een exporterend land is."

De ACM moet via de agro-nutrimonitor inzicht geven in de prijsvorming van landbouwproducten. Wat verwacht u hiervan?
"Dit is al de derde keer dat de ACM dat doet. De afgelopen 2 onderzoeken leverden een redelijk consistent beeld op, en er waren geen partijen die bovenmatig geld verdienden. Ik verwacht niet zozeer dat dit onderzoek nieuwe inzichten oplevert. Het zou goed zijn als de ACM het zichzelf niet te makkelijk maakt. Neem niet alleen 'single products' als ei en paprika onder de loep, maar kijk ook eens naar een product als tomaat dat overal in verwerkt wordt en veel verschillende inkoop- en eindprijzen kent. Of ga eens de tientallen ingrediënten van pizza na."

Hoe kijkt het CBL naar de inrichting van ketens, zoals Vion dat voor de varkenssector voor ogen heeft, waarbij wordt samengewerkt op basis van langetermijnafspraken?
"Wij noemen dat 'dedicated supply chain', waarbij groepen boeren en supermarkten zaken afstemmen. Ik denk dat het juist goed is om op deze manier mee te denken met de eindklant. Wij zijn tevens een voorstander van afspraken op de lange termijn. Door hoge eisen aan elkaar te stellen, kunnen we tegemoetkomen aan de vraag uit de samenleving. Daarnaast biedt het zekerheid, niet alleen voor telers, maar ook voor supermarkten die zeker willen weten dat de leverancier morgen en over 1 jaar ook nog steeds kan leveren."

Herkent het CBL zich in het geluid dat supermarkten niet betalen voor een duurzaam product dat rekening houdt met dierenwelzijn, klimaat, biodiversiteit?
"Daar herkennen wij ons helemaal niet in. Neem de keurmerken Beter Leven en Kip van Morgen en biologische producten, daar wordt gewoon voor betaald. Wanneer die meerprijs niet bij de boer terechtkomt, zou hij failliet gaan. Ik vind het jammer dat deze geluiden een drempel vormen voor telers om om te schakelen. Met de nieuwe plannen zet de minister de boer en supermarkt lijnrecht tegenover elkaar, terwijl er naar ons idee juist steeds meer samenwerking en tevredenheid is."

Wat is het effect van de plannen van minister Schouten op de lange termijn?
"Ongeveer 80% van de Nederlandse agrarische productie is bestemd voor export. Afspraken die nu gemaakt worden, gelden echter alleen voor de productie voor supermarkten in Nederland. Ik denk dat er in de komende jaren een nog hardere scheidslijn gaat komen tussen de boeren die voor de Nederlandse supermarkt (kostprijsplus) produceren en producenten die afhankelijk zijn van de grillige wereldmarkt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Frans 15 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882487/overheid-riskeert-verstoring-marktwerking]'Overheid riskeert verstoring marktwerking'[/url]
Marc is de trekpop van de supermarkt multinationals. Makkelijk baantje, elke keer opnieuw zijn langspeelplaat afspelen welke hem bij aantreden is overhandigd.
Bert 16 Mei 2019
Ik hoop dat marc kan uitleggen waarom de prijzen in de supermarkt de laatste 20 jaar (bijna) verdubbeld zijn en dat terwijl de prijzen bij de boer gemiddeld gelijk gebleven zijn.
Het wordt hoog tijd dat het uitbuiten stopt.
Abonnee
Jan Pieter 16 Mei 2019
Hij probeert het zogenaamd lief te zeggen, maar hij is een bloedhond. Heeft helemaal niks met boeren, ja knikken mogen we en verder onze mond houden. Dat is waar hij voor staat. Zo weinig mogelijk betalen voor supermarktgrondstof en zo veeeeeeeeeeeeeeeeeel als mogelijk marge maken.
Geen interview waard.
Dick 16 Mei 2019
De heer Jansen is jarenlang werkzaam geweest bij LTO Nederland, is dus zeer goed op de hoogte van de zwakte van de veehouderij.
Kor 16 Mei 2019
Als LTO de heer Jansen nu weer in dienst neemt, geef hem een bonus van € 25.000,- op zijn huidige salaris en hij gaat lobbyen voor de boeren zoals hij dat nu voor de retail doet. Hij zou een zeer goede aanwinst zijn voor LTO, ik zie en hoor hem vaker voorkomen dan onze eigen Marc!!
Marc Jansen 17 Mei 2019
Aan Frans, Bert, Jan Pieter, Dick en Kor,

Ik ga graag met jullie in gesprek naar aanleiding van dit interview en jullie reacties.
Misschien kunnen we dat via de site van Boerenbusiness doen. Zij hebben prima studiofaciliteiten en zo kunnen we er een discussie-uitzending van maken. Wat mij betreft komen we zo verder en tot oplossingen.
Abonnee
Kjol 17 Mei 2019
De evolutie heeft geen enkel organisme die zijn voedingsbron verwaarloost bestaansrecht gegeven.
Kor 27 Mei 2019
Geachte heer Jansen,

Bedankt voor uw uitnodiging in de studio van boerenbusiness.

Zolang u werkzaam blijft bij het CBL heb ik geen behoefte om met u een discussie aan te gaan.
Ik hoop alleen dat de onderzoekers van de Europese Commissie die invallen hebben gedaan bij Franse supermarkten om hun inkoop te onderzoeken, dit ook gaan doen bij de Nederlandse supermarkten.

Mocht u nog een carrière switch willen maken naar bijvoorbeeld LTO, dan ga ik graag met u in gesprek.

Met vriendelijke groet,

Kor
Kor 27 Mei 2019
Geachte heer Jansen,

Bedankt voor uw uitnodiging in de studio van boerenbusiness.

Zolang u werkzaam blijft bij het CBL heb ik geen behoefte om met u een discussie aan te gaan.
Ik hoop alleen dat de onderzoekers van de Europese Commissie die invallen hebben gedaan bij Franse supermarkten om hun inkoop te onderzoeken, dit ook gaan doen bij de Nederlandse supermarkten.

Mocht u nog een carrière switch willen maken naar bijvoorbeeld LTO, dan ga ik graag met u in gesprek.

Met vriendelijke groet,

Kor
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden