De emissie van broeikasgas- en stikstof door de landbouw lag in 2021 lager dan in 1995, ondanks dat de productie is gegroeid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de emissies in de afgelopen vijftien jaar echter niet verder zijn gedaald. Cor Pierik, hoofd Landbouw van het CBS, licht de nieuwe cijfers toe in Boerenbusiness Feiten. Ook beantwoordt hij de vraag hoe de emissie van verschillende landbouwsectoren zich verhoudt ten opzichte van de toegevoegde waarde van landbouw.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/video/10903138/wat-is-aandeel-landbouw-aan-economie-eacute-n-emissies]Wat is aandeel landbouw aan economie én emissies?[/url]
Wat ik mis in alle verhalen is de rol van stro in de vercompostering van drijfmest en het maken van biogas uit gier om zó het uitrijden van drijfmest drastisch te kunnen reduceren en dus ook de verliezen aan N en de consequente uitstoot daarvan. Hier in Brazilië neemt het areaal van de Niet-kerende en Niet Grondbewerkende akkerbouw enorm toe en geeft natuurlijk ook een grote vermindering van het aantal tractor uren per ha. Met deze methode is het mogelijk, in sommige delen van het land, in een jaar 3 gewassen in rotatie te telen.
Deze methode (Plantio direto, direct drilling) is uitgevonden door een Nederlandse Agrariër Frankie Dijkstra in de staat Paraná, waarvoor hij een hoge Braziliaanse onderscheiding heeft gekregen.
Het is duidelijk dat er grote besparingen zijn op brandstof en de uitstoot van fijne stof.
Vraag wat doen wij met de in Europa nog onaangeboorde goudmijn nl., STRO?