Na de aanzienlijke daling van vorig jaar is de Britse varkensstapel in de eerste helft van het jaar licht gestegen, zo blijkt uit data van Britse organisatie voor de landbouw (AHDB). Toch lijkt er gezien de dalende zeugenstapel geen sprake van structureel herstel, aangezien de zeugenstapel nog wel krimpt. Ondertussen daalt de import uit de Europese Unie, mede door een lagere varkensvleesconsumptie, licht.
Uit een recente telling bleek dat de Britse varkensstapel na de aanzienlijke daling van vorig jaar licht is gestegen. In de eerste helft van 2024 steeg het aantal varkens met 1,3% tot 3,68 miljoen varkens. Die groei wordt gedreven door een toename van het aantal vleesvarkens. Het totale aantal vleesvarkens steeg met 1,5%, ofwel 51.000 varkens tot in totaal 3,35 miljoen vleesvarkens. Wel ligt de varkensstapel nog aanzienlijk onder het niveau van de piek in 2021. Vergeleken met dat jaar telt het Verenigd Koninkrijk 600.000 varkens minder.
Daarmee lijkt de krimp voorlopig een halt toegeroepen. Toch wijst een krimpende zeugenstapel erop dat de structurele krimp van de Britse varkenssector nog niet gekeerd is. Uit de laatste Britse veecensus blijkt dat de zeugenstapel op het laagste niveau staat sinds deze data wordt bijgehouden. In totaal nam de zeugenstapel met 2,2% af tot 251.000 varkens. Voorlopig lijkt de situatie ook nog niet te verbeteren. Het aantal jonge zeugen die nog niet kunnen werpen, nam ook met 5,3% af. Dat het aantal vleesvarkens ondanks de kleinere zeugenstapel kon toenemen, komt volgens de AHDB door een daling van de biggensterfte.
Europese import stijgt niet mee
Voor de Europese sector is de krimp van de Britse veestapel overigens geen slecht nieuws. Het Verenigd Koninkrijk importeert een aanzienlijk deel van zijn varkensvlees uit de Europese Unie, en die afhankelijkheid blijft voorlopig bestaan. Al zorgt de toename van het aantal slachtingen in het eerste halfjaar voor een lichte krimp van de importen. In de eerste zes maanden van 2024 importeerde het Verenigd Koninkrijk 427.000 ton varkensvlees. Het jaar ervoor was dat 431.000 ton.
Vooral op de lange termijn is er sprake een aanzienlijke daling. Tot 2018 importeerde het Verenigd Koninkrijk in de eerste zes maanden van het jaar nog geregeld rond de 500.000 ton. In 2023 lag de export nog net onder de 84.500 ton. Dat is vooral het gevolg van de dalende populariteit van varkensvlees. De laatste jaren nam de varkensvleesconsumptie af en die trend is nog niet gekeerd. Uit de varkensvleesmonitor van de AHDB blijkt dat de Britse vraag begin augustus 1,9% lager was dan het jaar ervoor. Dat is grotendeels het gevolg van een aanzienlijke stijging van de consumentenprijzen. Uit de monitor blijkt dat de consumentenprijs van varkensvlees met maar liefst 6,4% is gestegen vergeleken met het jaar ervoor.
Nederlandse export daalt sterkst
In relatieve termen daalde de Nederlandse varkensexporten naar het Verenigd Koninkrijk het sterkst. In het eerste halfjaar van 2024 exporteerde Nederland ruim 77.000 ton, een daling van 8,9%. In 2023 lag de export nog net onder de 84.500 ton. De grootste exporteur naar het Verenigd Koninkrijk blijft Spanje, zo blijkt uit data van het dataportaal van de Europese Unie Eurostat. In totaal exporteerde het Zuid-Europese land 171.000 ton varkensvlees naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een daling van 5,5% ten opzichte van de eerste zes maanden van het jaar ervoor. De totale export in dat jaar kwam neer op 181.000 ton.
Opmerkelijk genoeg daalt de export vanuit Duitsland ondanks de krappe markt een stuk minder hard. In het eerste halfjaar van 2024 daalde de import van ongeveer 63.500 ton in 2023 tot 61.500 ton in 2024. Dat is een daling van 3,3%. De Deense uitvoer krimpt in verhouding het minst. In 2024 exporteerde het land grofweg 72.000 ton. Het jaar ervoor exporteerde Denemarken 74.000 ton varkensvlees naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een daling van 2,7%.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.