De varkensmarkt zit op het moment in rustig vaarwater, zo concludeert de Rabobank in haar kwartaalrapport. Hoewel de Europese export onder druk staat, blijft de productie stabiel. Daarnaast verwacht de bank dat de winst van vleesvarkenshouders ten koste van zeugenhouders daalt.
Opmerkelijk is dat de productie van varkensvlees in januari 2024 met 4% is toegenomen in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Rabobank is de groei met name het gevolg van herstel na de feestdagen van 2023. Daarnaast was de productie in januari 2023 uitzonderlijk laag.
Omdat de zeugenstapel in 2023 is gestabiliseerd, verwacht de bank dat de varkensvleesproductie op een vergelijkbaar niveau blijft vergeleken met 2023. De bank constateert dat de zeugenstapel in Spanje en Polen nog wel kan stijgen, al is dat onder meer door ziektedruk van PRRS en Afrikaanse Varkenspest (AVP) nog geen gegeven.
Export onder druk
Door de relatief hoge Europese prijzen staat de export nog altijd onder druk. In januari 2024 lag de export 10% lager dan in dezelfde maand van 2023. Een lagere uitvoer naar grote Aziatische markten blijft de voornaamste oorzaak. De export naar China is met 109.000 ton op het niveau van de tweede helft van 2023. De verwachting is dat de export naar het Aziatische land in het tweede kwartaal gelijk blijft, al zoekt die markt een nieuw evenwicht, aangezien het land zijn varkensaanbod verkleint. Ook de export naar Japan nam met 13%, oftewel 4.000 ton af.
Wel vindt de Europese markt nieuwe importeurs van bijproducten. Als gevolg hiervan verdriedubbelde de exportvolumes naar Vietnam in januari 2024 ruimschoots tot 13.000 ton. In dezelfde maand van 2023 exporteerde de Europese Unie nog 4.000 ton. Daarnaast nam de export naar Zuid-Korea in die maand met 17%, of 4.000 ton toe. In absolute termen nam de export naar de Filipijnen met hetzelfde volume toe. Dat komt neer op een stijging van 21%. Opmerkelijk is een toename van 32% naar de Verenigde Staten, een stijging van 2.000 ton.
Goedkopere biggen
Op het gebied van export stelt de Rabobank vast dat de exporten naar de Nederlandse kernmarkten afvlakken. Volgens de bank geldt dat vooral voor de exporten naar Duitsland en Polen. Die laatste markt laat zelfs een kleine min zien. Omdat Nederland sterk afhankelijk is van export, staat de gemiddelde varkensprijs in 2024 onder druk. In week 13 was de varkensprijs in Nederland 14% lager dan het Nederlandse gemiddelde en het Europese gemiddelde lag in 2024 7% lager dan in dezelfde periode van 2023, zo constateert de Rabobank.
Ondertussen volgen de biggenprijzen het Europese patroon. De prijzen staan volgens de bank op het niveau van 2023. Voor het tweede kwartaal verwacht de Rabobank een seizoensgebonden daling van de zeugenhouderij. Het directe gevolg hiervan is een lagere, maar positieve marge voor zeugenhouders. Vleesvarkenshouders kunnen daarentegen grotere marges verwachten. Daarbij helpt ook een ruim aanbod van maïs en sojameel op de wereldmarkt. Hierdoor zullen voerprijzen in het tweede kwartaal licht dalen.