Tatyanami / Shutterstock.com

Nieuws Rusland

Russische landbouwexport groeit ondanks embargo

24 Januari 2024 - Klaas van der Horst

De Russische landbouwexport is vorig jaar fors gegroeid, in zowel volume als qua waarde. Dit, ondanks allerlei Westerse sancties. Er werden 14 nieuwe markten geopend in met name Afrika en Azië. Vooral met granen en oliezaden, maar ook met vlees en zuivel.

In totaal werd vorig jaar voor $45 miljard geëxporteerd, zo wordt gemeld door het Russische ministerie van landbouw en het Russische bureau voor de statistiek. In deze cijfers is overigens niet de uitvoer naar landen van de Euraziatische unie meegenomen (Wit-Rusland, Kazachstan etc) en ook niet de uitvoer naar Syrië en Iran. Het volume van de export steeg met 35%, de waarde met 10% ten opzichte van 2022.  Rusland verovert nieuwe markt met name dankzij lage prijzen en een grote beschikbaarheid van product.

Plek op Chinese markt
Rusland zelf hecht met name grote waarde aan de export naar China, waar het bijvoorbeeld Westerse exporteurs graag wil vervangen op de markt voor onder meer varkensvlees, granen en meel en voor oliehoudende zaden en afgeleide producten daarvan.
In september vorig jaar kreeg Rusland in beginsel toestemming om varkensvlees naar China te exporteren, maar wel alleen uit die gebieden die gegarandeerd vrij zijn van Afrikaanse Varkenspest. Beide landen hebben ervaring met deze dierziekte en willen die stevig in bedwang houden.

Zuidoost-Azië en Noord-Afrika
De Chinese importmarkt voor varkensvlees wordt ingeschat op 7 tot 8 miljoen ton per jaar, bij een binnenlands verbruik van 60 miljoen ton. Rusland hoopt dat met name een reeks Siberische vleesbedrijven een stevig graantje mee kunnen pikken van deze lucratieve markt. Ook andere markten in Zuidoost-Azië, zoals Vietnam en Hongkong, worden met interesse bezien.
De export van pluimveevlees wordt als minder belangrijk beoordeeld, maar Rusland meldt dat het daarmee ook belangrijke stappen heeft gezet op de Noord-Afrikaanse markt. Met name Algerije is een belangrijke markt geworden. 

De graanexport is qua volume het grootste en steeg in de eerste elf maanden van vorig jaar met 19% tot bijna 844.000 ton, zo blijkt uit cijfers van Rosagroexport.  Dit product gaat vooral naar Irak, Afghanistan, Georgië en China, maar ook nog steeds naar Europa. Het Europese handelsembargo geldt niet voor alle landbouw- en voedselproducten. Rusland is volgens eigen opgave nog steeds de vijfde exporteur van granen naar de EU, zo meldt het. Indonesië wordt ook als een belangrijke markt gezien.

Groeiende meelexport
Behalve graan exporteert Rusland ook steeds meer meel. Reden daarvoor is dat de heffing op graan de laatste jaren vrij hoog is, en op meel niet, dus wordt eerst meer product in Rusland zelf verwerkt. in 2022 +350%, vorig jaar slechts met dubbele cijfers. De Russische vereniging van meelfabrikant verwacht volgens blad Agro-Investor dit jaar voor het eerst meer dan 1 miljoen ton meel uit te voeren.

Turkije
Naast granen exporteert Rusland ook grote hoeveelheden oliehoudende zaden; zonnebloempitten, koolzaad en sojabonen. Een groot deel daarvan gaat, al dan niet bewerkt, naar China en India, maar een eveneens fors deel gaat rechtstreeks de Zwarte Zee over naar Turkije, om daar te worden verwerkt. Turkije neemt een bijzondere positie in. Het keurt de Russische inval in Oekraïne wel af en neemt ook deel aan het westerse sanctiebeleid, maar is anderzijds ook niet altijd even streng.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden