Shutterstock

Nieuws Varkens

Europese varkensstapel daalt met 5,2%

6 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De Europese varkensstapel is in 2022 stevig gedaald vergeleken met het jaar ervoor, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Europese Unie. Binnen de Europese kernmarkten daalden vooral het aantal varkens in Duitsland en Denemarken. Daarnaast valt het op dat de Nederlandse varkensstapel een stuk minder hard daalt dan het Nederlandse slachtcijfer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de meest recente telling van de EU nam de Europese varkensstapel met 5,2% af. Onder de Europese kernmarkten springen vooral Duitsland en Denemarken er duidelijk uit. Bij onze oosterburen nam de varkensstapel met 10,2% af. In Denemarken daalde het totaal aantal varkens met 12,2%. Ook de Franse en Poolse markt hadden het moeilijk. De Franse varkensstapel daalde met 5,9%, terwijl de Poolse varkensstapel met 6% afnam. Spanje deed het wat beter. In het Zuid-Europese land daalde de varkensstapel met slechts 1,1%. De grootste daling is te zien onder landen met een relatief kleine varkensvleesproductie. Zo nam de varkenssector sterk af in Bulgarije (-26,4%), en Malta (-26,2%) en Slowakije (-16%).

Opvallend is dat de Nederlandse varkensstapel een stuk minder hard daalt dan het Nederlandse slachtcijfer. Het aantal varkens nam in Nederland met 1,5% af, terwijl het slachtcijfer met maar liefst 9,8% daalde. Dit verschil kan deels worden verklaard door exporten van levend vee naar Duitsland. Bij onze oosterburen nam het aantal slachtingen namelijk minder sterk af dan de varkensstapel. In Duitsland nam de varkensstapel met 10,2% af, terwijl in de eerste drie maanden van 2023 8,1% minder varkens geslacht werden.

Ook de zeugenstand belooft weinig goeds voor de toekomst. In totaal nam het aantal zeugen in de Europese Unie met 4,6% af. Wederom vallen de Nederlandse en Spaanse cijfers mee. Het aantal zeugen in Nederland daalde net iets sterker dan het aantal varkens, met 2,4%. In Spanje daalde de zeugenstand net iets minder sterk, met 0,7%. Frankrijk en Polen zwakker dan het Europese gemiddelde. De Franse varkensstand daalde met 6,5%, terwijl Polen een daling van maar liefst 9,4% voor zijn Kiezen kreeg.

Ook op het gebied van de zeugenstand presteerden Denemarken en Duitsland zwak. De Deense zeugenstapel daalde in 2022 met maar liefst 12,2%, terwijl de Duitse zeugenstand nam met 10,2% afnam. Wederom voeren kleine markten de daling aan. Zo daalde de Kroatische zeugenstand met 18,3%, de Bulgaarse zeugenstapel met 18,8% en daalde het aantal zeugen in Luxemburg met 20,3%.

Twee stijgers
Slechts twee landen weten zich aan de lagere varkensstanden te onttrekken. In Italië nam de varkensstapel met 3,9% toe. Opvallend is vooral de groei van de zeugenstapel. In het Zuid-Europese land nam het aantal zeugen met 25,8% toe. Daarnaast steeg de Zweedse varkensstapel met 3,2%. Al is het maar de vraag of de groei doorzet, want in dezelfde periode nam de zeugenstapel in het Scandinavische land met 1,8% af.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden