De teruggang van de varkensprijs was zoals verwacht kort, maar krachtig. Nu slachterijen met de prijscorrecties hun marges hebben hersteld, is er weer meer rust in de markt.
Was het de varkensprijs die de vleesprijzen onder druk hebben gezet, of was het andersom? Hoe het ook zij, zowel de varkensprijzen als de onderdelennoteringen zijn recent fors gedaald. De daling van de varkensprijzen ging iets harder dan de karkaswaarde op basis van de onderdelenprijzen is gedaald. Dit betekent dat slachterijen in aanloop naar Kerst hun marges hebben gerepareerd en zodoende beter gepositioneerd staan dan ze aanvankelijk stonden.
Kabbelende vleesafzet
Kerst begint ondertussen steeds meer een thema te worden in de vleesmarkt, maar de vraag is nog niet op stoom. Daarvoor is het simpelweg nog te vroeg op de kalender, maar heel lang gaat het ook niet meer duren. Ondertussen blijft de vleesafzet weifelend, of anders verwoord kabbelend doorgaan. Nederlandse slachterijen hebben hierbij last van goedkoop aanbod uit voornamelijk Spanje. Zowel binnen Europa als daarbuiten.
Het varkensaanbod in ons land is voldoende tot ruim. In Duitsland zijn ook genoeg varkens als gevolg van twee uitgevallen slachtdagen in oktober. Opwaartse prijsbewegingen zijn voorlopig niet in zicht, maar de druk op de varkensprijzen is wel weer van de baan.
De DCA Beursprijs 2.0 blijft gelijk met €1,89 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,48 per kilo.
Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.
{{dataviewSnapshot(14_1730482551)}}