Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensmarkt is tot nu toe dit jaar ongekend stabiel

Gisteren 20:00 uur - Wouter Baan - 1 reactie

Van de volatiliteit die de varkensmarkt vanouds kenmerkt, is in 2024 nog amper iets merkbaar. Het hele jaar al bewegen de varkensprijzen grosso modo in een range van €0,20 per kilo. Vanuit historisch perspectief is dat een ongekend kleine bandbreedte. Ook momenteel rijgen de weken, waarin de varkensprijs stoïcijns blijft staan, zich verder aaneen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van de nu 42 gepasseerde weken dit jaar bleef de Duitse varkensprijs (VEZG) er dit jaar maar liefst 36 weken stabiel. De notering begon het jaar op €2,10 per kilo, steeg in het voorjaar tot €2,20 per kilo en staat inmiddels als sinds half augustus op €2 per kilo. Een dergelijk stabiel patroon kwam in het recente verleden niet voor. De laatste jaren kenmerkt de markt zich steeds meer door langere stabiele periodes, maar 2024 spant voorlopig wel de kroon. De Nederlandse varkensprijzen waren tot nu toe dit jaar wel iets beweeglijker dan in Duitsland, maar ook hier is de markt in grote lijn heel stabiel te noemen.

Ook in de komende weken lijkt voortzetting van de stabiliteit in ons deel van Europa waarschijnlijk. Er zijn genoeg varkens om de haken te vullen en de slachtplannen daarmee naar wens uit te voeren. In Spanje staat de markt wel behoorlijk onder druk, terwijl in Denemarken juist weer een opwaartse beweging zichtbaar is. 

Sial in Parijs
De slachtcijfers in Nederland stijgen intussen gestaag, zoals dat seizoensmatig gebruikelijk is. In week 42 werden in Nederland met krap 290.000 varkens het hoogste aantal geslacht sinds begin januari, toen er sprake was van extra aanbod door de zogenoemde kerstprop. Daarover gesproken, heel voorzichtig wordt vanuit de vleeshandel melding gemaakt van een aantrekkende vraag door de kerstinkopen. Vanaf dit weekend vindt de Parijse foodbeurs Sial plaats, een plek waar inkopers en verkopers met elkaar de degens kruisen. Mogelijk komt het spel dan meer op de wagen en komt de vleesmarkt meer op stoom. De vriesvoorraden zijn naar verluidt echter voldoende om een vraagpiek op te vangen, dus al te hoge verwachtingen voor de varkensprijs zijn bij voorbaat niet realistisch.

DCA Beursprijs 
Voor volgende week blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,96 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft eveneens gelijk op €1,54 per kilo. 

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden