Shutterstock

Analyse Varkens

Na 10 jaar krimp groeit de Duitse varkensstapel weer

8 Oktober 2024 - Wouter Baan

De jarenlange krimp van de Duitse varkensstapel is voorlopig gestuit. Voor het eerst in tien jaar tellen onze oosterburen weer meer zeugen. Daarnaast bevestigen ook de slachtcijfers dat de jarenlange teruggang is gestopt. Ook in andere grote varkenslanden in Europa als Spanje, Polen, Denemarken is een toename zichtbaar. In Nederland blijft de teruggang onverminderd doorgaan, net als in Frankrijk. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Recente cijfers van statistiekdienst Eurostat tonen aan dat de varkensstapel in veel prijsbepalende landen groeiende is. De meest opvallende ontwikkeling is de toename van de zeugenstapel in Duitsland. Uit de juni-telling blijkt dat het aantal zeugen voor het eerst sinds 2014 weer een toename laat zien. Met 1,413 miljoen fokzeugen is een toename zichtbaar van krap 1,5%. Dit kan gezien worden als een duidelijke trendbreuk, want bij de voorlaatste telling in december was nog een teruggang zichtbaar. Wel was de daling in 2023 al minder groot dan in de jaren daarvoor. Al met al is een groot deel van de Duitse varkensstapel uit de markt verdwenen, want een decennium geleden waren er nog meer dan 2 miljoen zeugen.

Meer slachtingen in Duitsland
In die jaren werden op wekelijkse basis met gemak meer dan een miljoen varkens geslacht. Die aantallen worden de laatste jaren bij lange na niet meer gehaald. Wel laten ook de slachtcijfers de dalende trend voorlopig achter zich. Tot nu toe ligt het slachtcijfer (t/m week 39) nagenoeg gelijk aan dezelfde periode vorig jaar. Wel ligt het slachtcijfer de laatste weken duidelijk boven het niveau van vorig jaar. Met 763.346 varkens lag het slachtcijfer in de laatste volle week van september bijna 3% boven het niveau van vorig jaar. Deze aantallen komen redelijk overeen met de verwachting van insiders dat het Duitse slachtcijfer zou stabiliseren rond 750.000 varkens per week. Niet alleen de zeugenstapel, maar het totaal aantal varkens in Duitsland is volgens de recente telling van Eurostat gegroeid tot ruim 21 miljoen.

Groei in Spanje, Denemarken en Polen
Ook in andere grote Europese varkenslanden is het aantal fokzeugen toegenomen. Met 2,77 miljoen zeugen noteert Spanje een groei van 1,7%. Ook in Denemarken is de dalende trend gestopt, nu de zeugenstapel met eveneens 1,7% is gegroeid tot 1,11 miljoen zeugen. Polen rapporteert een forse groei van liefst 15% tot 682.000 fokzeugen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat de afgelopen jaren een forse teruggang was vanwege Afrikaanse varkenspest.

Krimp in Nederland en Frankrijk
In Nederland zijn in een jaar exact 30.000 zeugenplaatsen verdwenen. Dit komt neer op een krimp van 3,4% tot 853.000 fokzeugen. Vermoedelijk zet de krimp in de komende jaren door als gevolg van de stoppersregelingen (Lbv en Lbv-plus). De impact hiervan zal de komende maanden meer en meer duidelijk worden, maar is waarschijnlijk niet geringschattend. Van de grote varkenslanden in Europa meldt tot slot ook Frankrijk een verdere teruggang van de zeugenstapel die als sinds 2013 gaande is. Het aantal Franse fokzeugen is met 3,41% geslonken tot 848.000.

Land Aantal zeugen (x1.000) Mutatie
Spanje 2.771 1,7%
Duitsland 1.413 1,5%
Denemarken 1.142 1,7%
Nederland 853 -3,4
Frankrijk 848 -3,4
Polen 682 15%
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden