Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijzen als in beton gegoten

4 Oktober 2024 - Wouter Baan

De stemming op de varkensmarkt is begin oktober wat gelaten. Mede door de uitval van een slachtdag in Duitsland is het aanbod ruimer dan een paar weken geleden. Daarbij spat op de vleesmarkt de vraag er ook nog niet vanaf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Typerend voor de vlakke markt is de Duitse varkensprijs (VEZG) die woensdag voor de achtste keer op rij bleef staan op €2 per kilo. Ook in Nederland bewegen de slachterijnoteringen al geruime tijd zijwaarts. De markt zit in een vacuüm, van enerzijds een toereikend varkensaanbod en anderzijds matige vraag naar vlees. Hoewel de afzet voor deze tijd van het jaar zeker niet tegenvalt.

Hoe de markt zich in de komende weken gaat ontwikkelen, is nog lastig aan te geven. Net als vorige week is het varkensaanbod aan de ruime kant, mede door de uitval van een slachtdag eerder deze week in Duitsland. Later deze maand valt er opnieuw een slachtdag uit. Daarbij is het aanbod aan de slachtlijn toegenomen door versnelde groei bij vleesvarkens.

Heffingen
Een ontwikkeling op de achtergrond is dat EU-landen vandaag (vrijdag 4 oktober) definitief hebben ingestemd met het verhogen van de importtarieven op Chinese elektrische voertuigen. Ook Nederland heeft met de importtarieven ingestemd, terwijl Spanje zich heeft onthouden van stemming om de varkensvleesexport niet in gevaar te brengen. De heffingen zetten de verhoudingen tussen China en de EU verder op scherp. China heeft eerder al als tegenmaatregel een antidumpingonderzoek ingesteld naar onder meer varkensvlees en zuivel. Mogelijk bouwt China de protectionistische muur in de komende tijd verder op. Een geluk bij een ongeluk is dat de Chinese vraag naar varkensvlees en bijproducten al langere tijd op een tamelijk laag pitje staat.  

Stabiele markt
De onderkant van de varkensprijzen voelt vrij solide aan. Tegelijkertijd is de opwaartse potentie gering. Mogelijk komt er meer muziek in de markt wanneer Kerst dichterbij komt, maar zover is het nog niet. Een voortzetting van het stabiele prijspatroon lijkt daarom de komende weken waarschijnlijk.

De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor geslachte varkens ongewijzigd op €1,96 per kilo. De prijs van levende varkens muteert ook gelijk op €1,54 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden