Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensaanbod neemt merkbaar weer toe

Vandaag 20:00 uur - Wouter Baan

Hoewel het sentiment op de vleesmarkt zeker niet slecht te noemen is, zit er totaal geen schot in de varkensprijzen. Een onverwacht grote toename van het aanbod is hier een van de oorzaken van.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met 267.185 slachtingen afgelopen week viel het slachtcijfer in Nederland zo'n 20.000 varkens lager uit dan dezelfde week vorig jaar. Ook ten opzichte van de jaren daarvoor wordt er de laatste tijd veel minder geslacht. Toch maken varkenshandelaren sinds deze week melding van een rappe toename van het aanbod.

De groeivertraging van een paar weken geleden is weer bijgetrokken. Dit leidt tot extra slachtrijpe varkens. Soms moeten handelaren zelfs weer varkens doorschuiven, wat volgens hen maanden geleden is. Ook de slachterijen zitten aankomende week meestentijds vol. Vermoedelijk zal het slachtcijfer de komende weken wat bijtrekken.

In Duitsland wordt er volgende week een dag minder geslacht door de viering de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober. Ook hierdoor door valt het aanbod wat ruimer uit. Ook slachtzeugen laten zich daardoor moeizamer afzetten op de Duitse markt. 

Vleesmarkt best positief
Toch is de ondertoon in de markt al met al zeker niet negatief. De vleesprijzen bewegen weer wat omhoog, op de nekken na dan die onder druk staan. Dit heeft met de overgang van de zomer naar de herfst te maken. Verder vraagt Italië om extra importhammen door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het Zuid-Europese land. De afzet van bijproducten buiten Europa blijft onverminderd moeizaam gaan.

Op dit moment zit er geen rek in de varkensprijzen. De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor geslachte varkens blijft ongewijzigd op €1,96 per kilo. De prijs van levende varkens muteert ook gelijk op €1,54 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden