De hoogste prioriteit voor Tjarda Klimp is om vleesgigant Vion uit de rode cijfers te halen, wanneer zij vanaf volgend jaar het stokje overneemt van de dan vertrekkend CEO Ronald Lotgerink. Vion weer winstgevend zien te krijgen is echter niet de enige uitdaging die Klimp te wachten staat.
Dat de 52-jarige Klimp vanaf januari Lotgerink opvolgt als CEO van Vion is allereerst best opvallend. Zij is als huidig CFO al drie jaar verantwoordelijk voor het financiële gang van zaken bij de vleesverwerker. En juist daar zit de pijn, zo is inmiddels lang en breed bekend. De jaarcijfers van 2023 zijn nog altijd niet gepresenteerd, maar waren vermoedelijk opnieuw niet best. Toch heeft de raad van commissarissen van Vion klaarblijkelijk dusdanig veel vertrouwen om haar door te schuiven tot eindbaas. Daarmee wordt zij de eerste vrouwelijke CEO van Vion, opererend in een wereld die gedomineerd wordt door mannen, wat voor haarzelf een mooie primeur is.
Vertrek Lotgerink
Het naderende vertrek van Lotgerink komt niet als een donderslag bij heldere hemel. Er waren in de weken voorafgaand aan zijn aangekondigde vertrek al geruchten dat er wisselingen in de top van Vion aanstaande waren. Lotgerink maakt dit jaar nog vol en gaat het daarna vermoedelijk rustiger aan doen na een aantal hectische jaren. Tegenover het Brabants Dagblad beweert hij dat Vion er na zijn vertrek beter voorstaat dan bij zijn aantreden.
De prestaties van Lotgerink zijn al met al wat lastig te duiden. Een ruime voldoende is het in elk geval niet geworden, zo moge duidelijk zijn. De verzachtende omstandigheden zijn dat Vion geen makkelijk bedrijf is, getuige de vaak raffelende resultaten in het verleden. Daarbij moest hij Vion ook nog eens door lastige tijden zien te leiden. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland vier jaar geleden achtervolgt het bedrijf tot op de dag van vandaag. Dit is ook de reden dat Vion nu van de Duitse markt vertrekt. Ook de coronapandemie gaf flinke uitdagingen, zowel in de markt als op de werkvloer.
Van gedachten veranderd
Vooral de laatste twee jaar nam de druk op Lotgerink flink toe. Eerder dit jaar hakte hij de knoop door om te vertrekken uit Duitsland, wat vast geen gemakkelijke beslissing was. Dat getuigt van besluitvaardigheid. Maar of dit helemaal een doordacht plan is, valt te betwijfelen. Toen we hem vorig jaar zomer vroegen of een vertrek uit Duitsland een optie was, antwoordde hij stellig de verlieslatende Duitse activiteiten niet van de hand te willen doen. Later is hij blijkbaar toch op andere gedachten gekomen.
Of de ingezette afslankstrategie ook de juiste keuze is, moet de toekomst uitwijzen. Het bedrijf gaat door het vertrek uit Duitsland de komende jaren grofweg van €5 naar €3 miljard omzet, zo is door Lotgerink en Klimp al voorgerekend. Door de baten die de verkopen van Duitse locaties opbrengen, kan de zwakke balans worden versterkt. Hierdoor wordt Vion robuuster en ook overzichtelijker en daarmee waarschijnlijk gemakkelijker te besturen.
Stabiliteit terugbrengen
Aan Klimp de taak om Vion snel weer in stabieler vaarwater te brengen. In de eerste plaats op financieel gebied, maar ook op andere terreinen. Het bedrijf blonk de laatste jaren niet uit in communiceren. Ook de varkensprijs van Vion maakt soms afwijkende bewegingen die in de sector soms kwaad bloed zette. Daarbij geeft de reorganisatie ook intern op de werkvloer spanningen, al is dat natuurlijk niet helemaal vreemd. Door de rappe krimp van de varkensstapel in Nederland zal het bovendien ook uitdagend worden om de slachthaken goed gevuld te houden.
De van oorsprong Groningse akkerbouwdochter Klimp oogt echter nuchter en verstandig en heeft de nodige ervaring in haar rugzak om Vion de komende jaren te kunnen leiden. Ze gaf al leiding aan het reorganisatieplan en kent alle ins en outs. Ze hoeft in elk geval niet te worden ingewerkt en dat scheelt kostbare tijd. Ook de vrouwelijke touch zal het grauwe Vion van de afgelopen jaren wellicht goed doen.