Shutterstock

Analyse Varkens

Duitse varkensmarkt blijft opmerkelijk stabiel

20 September 2024 - Matthijs Bremer

Terwijl de varkensmarkten in zijn voornaamste importmarkten wat in beweging zijn gekomen, blijft de Duitse varkensprijs al zes weken op rij stabiel. De stijging is niet onopgemerkt gebleven. Handelaren sturen op een hogere prijs, maar slachterijen geven voorlopig nog niet thuis. Hoewel het slachtcijfer lager ligt dan het vijfjarig gemiddelde, lijkt een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar voldoende om echte druk op het aanbod te voorkomen. Ondertussen neemt het aantal Duitse zeugen volgens de meest recente telling toe en blijft de Duitse markt consolideren.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse markt blijft de laatste weken tamelijk stabiel. De VEZG noteert voor de zesde week op rij een prijs van €2,00.

Die stabiliteit is tamelijk opmerkelijk. In belangrijke markten waar Duitsland varkens en varkensvlees uit importeert, is wel beweging zichtbaar. Zo nam de Deense prijs in dezelfde periode met 5 cent af, en werd de Nederlandse prijs door schaarste juist licht bestendigd met een verhoging van 1 cent. Op de Poolse markt namen de prijzen een week later dan in Nederland eveneens met 1 cent toe.  

Achterhoedegevecht
Bij onze oosterburen mogen de prijzen gelijk blijven, maar dat wil niet zeggen dat de verhogingen onopgemerkt gebleven zijn. In Duitse vakmedia is te lezen dat handelaren sturen op een kleine verhoging van de varkensprijzen. Slachterijen geven echter aan daar niets voor te voelen. Ze geven aan dat het slachtcapaciteit amper omhoog kan door personeelsgebrek. Daarnaast is de vraag volgens hen zwak. Hoewel het einde van de schoolvakanties ervoor heeft gezorgd dat de vraag wel iets toeneemt, spreken Duitse producenten nog altijd van een stille markt.

Ondertussen is het aanbod lager dan gebruikelijk, maar ruimer dan vorig jaar. In de weken 36 en 37 lag het Duitse slachtcijfer rond de 735.000 varkens. Dat is aanzienlijk onder het vijfjarig gemiddelde van rond de 781.000 varkens. Vergeleken met 2023 is het aanbod echter wat gestegen. In dat jaar was het aanbod in week 36 slechts 716.000 varkens en in week 37 werden 324.000 varkens geslacht. Hoewel het varkensaanbod historisch gezien laag is, is de markt vergeleken met de vraag niet echt krap. Het lijkt erop dat een dergelijke stijging door de structurele daling van de Duitse vraag en de geringe Europese exporten voldoende blijkt om de Duitse vraag te voorzien.

Slachtcijfer daalt, zeugenstapel neemt toe
De stijging van het slachtcijfer komt ondanks een kleine daling van de varkensstapel ten opzichte van 2023 niet helemaal uit de lucht vallen. Uit recente data van Destatis blijkt dat de Duitse varkensstapel in mei 2024 is gekrompen ten opzichte van de novembercensus van 2023. De totale varkensstapel nam met 0,3% af van 21,23 miljoen varkens tot 21,17 miljoen varkens. Het aantal vleesvarkens daalde in deze periode sterker, met 1,2% van 9,56 miljoen varkens tot 9,45 miljoen varkens. Daar staat echter een lichte stijging van de zeugenstapel tegenover. Uit de meitelling blijkt dat het aantal zeugen met 1% is gestegen, van net onder de 1,40 miljoen zeugen tot ruimt 1,41 miljoen zeugen. Dit is een teken dat de varkensstapel vanaf mei op het punt staat weer iets te stijgen. 

Duitse markt blijft consolideren
Daarnaast consolideert de Duitse varkensmarkt nog altijd. Uit recent gepubliceerde data van Destatis blijkt dat het aantal varkensbedrijven in Duitsland met 2,5% is gedaald tot 15.400 bedrijven. Daarmee is het aantal Duitse varkenshouders met 400 bedrijven gedaald. In 2022 raakte de daling in een stroomversnelling. In dat jaar telde Duitsland nog 17.900 varkensbedrijven. Sinds die tijd is het aantal varkensbedrijven met 11,5%, oftewel 2.100 bedrijven gedaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden