viewworld / Shutterstock.com

Analyse Varkens

Vertrouwen in varkensprijs neemt weer wat toe

30 Augustus 2024 - Wouter Baan

De bodem onder de recent gestabiliseerde varkensprijzen was eerst nog fragiel, maar begint steeds sterker aan te voelen. Het is nog te vroeg om over een aantrekkende markt te spreken. Wel begint de vraag naar vlees langzaam aan te trekken. Ondertussen blijft het varkensaanbod aan de krappe kant. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Heel veel actie is er momenteel niet op de varkensmarkt. De Internetbeurs, die veilingronde na veilingronde gelijk blijft, is hier een stille getuige van. Wel is de situatie vanuit het oogpunt van varkenshouders wat aan het opfleuren. Nagenoeg alle handelaren zijn bij met leveren en slachterijen beginnen weer wat meer om aanbod te vragen.

Hammen beter gevraagd
Hier is ook reden toe, want de vleesverwerkende industrie heeft de vakantieperiode achter zich gelaten en zit verlegen om meer grondstof. De vraag spat er overigens nog niet vanaf. Wel is merkbaar dat de karkasonderdelen die het in de zomerperiode vaak slecht doen, weer wat beter worden afgenomen. De hammen bijvoorbeeld vinden weer wat meer aftrek, ook in de Zuid-Europese landen. Een signaal dat het najaar dichterbij komt.

We zagen het eerder deze week ook terug aan de vleesonderdelenprijzen van DCA, waarbij de hammen en schouders weer in waarde aantrokken. De procureurs, een typisch zomerproduct, zakten juist in prijs. Per saldo steeg de karkaswaarde van het varken echter met 1 cent. Dit is nog te weinig om de varkensprijzen in beweging te krijgen.

Lage slachtcijfers
Mogelijk dat er in september wel een opwaartse prijsbeweging mogelijk is. Historisch gezien is deze maand nooit saai en zijn verhogingen soms mogelijk, zoals bijvoorbeeld in 2022. Wel is het zo dat de varkensprijzen doorgaans in de tweede helft van het jaar niet verder aantrekken, dus er moet gewaakt worden voor al te hoge verwachtingen. Maar wellicht dat de markt door het krappe aanbod kan verrassen.

In de afgelopen weken werd er in Nederland namelijk in tien jaar niet zo weinig geslacht als nu. Dit terwijl we een paar weken eerder nog op het niveau van vorig jaar zaten. Wel lijkt een seizoensmatige stijging van het aanbod op komst te zijn, al is het nog even afwachten wat de invloed van de naar verluidt vele stoppers gaat zijn op de Nederlandse slachtcijfers. Iets waar slachterijen ook erg benieuwd naar zijn. In Duitsland loopt het aanbod wel weer wat op en met ruim 727.000 varkens was het slachtcijfer het hoogst sinds maanden. 

DCA Beursprijs 
Volgende week blijft de DCA Beursprijs 2.0 stabiel op €1,94 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,53 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden