Shutterstock

Analyse Varkens

Afgeslankt varkensaanbod legt bodem in markt

23 Augustus 2024 - Wouter Baan - 1 reactie

Met de nazomerdagen die langzaam maar zeker op komst zijn, voelt de varkensmarkt vrij stabiel aan. Een krap aanbod zorgt voor een stevig fundament onder de prijzen, maar de weg omhoog...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In sommige jaren wil de varkensmarkt weleens verrassen in de nazomerdagen. Hoewel het op de kalender nog niet zover is, ziet het er niet naar uit dat er zich straks in september opwaartse bewegingen aandienen. Wel kan er melding gemaakt worden van een krap varkensaanbod in Noordwest-Europa, waardoor het fundament onder de markt in elk geval wel vrij stevig aanvoelt.  

De vraag naar vlees zal echter moeten toenemen om de markt te prikkelen. Er is volgende week mooi zonnig weer op komst, dus wellicht dat dit de vleesconsumptie zal aanwakkeren. Dit zou voor de markt een welkome ontwikkeling zijn, want het hele jaar al wordt er door slachterijen en vleesverwerkers melding gemaakt van een tegenvallende afzet. 

Slachtgewichten omlaag
Het krappe aanbod valt ook af te lezen aan de slachtcijfers. Met 266.781 varkens ligt het slachtcijfer ruim onder het niveau van vorig jaar en ook van het langjarig gemiddelde. Het gemiddelde slachtgewicht laat ook een duidelijk dalende tendens zien. In week 31 en 32 lag het slachtgewicht zelfs onder 98 kilo. Dit is het laagste niveau sinds eind 2022, terwijl de varkens begin dit jaar nog record-zwaar waren. Het dalende slachtgewicht heeft ook te maken met het stimuleringsbeleid van diverse Nederlandse slachterijen. Die hebben hun uitbetalingsschema's hier recentelijk op  aangepast.

Sinds deze week is de stabiliteit weergekeerd in de markt. Op basis van de opgaven voor de DCA Beursprijs 2.0 wordt die lijn volgende week doorgetrokken. De notering voor geslachte varkens blijft staan op €1,94 per kilo. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,53 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden