Shutterstock

Analyse Varkens

Biggenprijs kan bodem nog niet vinden

19 Augustus 2024 - Wouter Baan - 13 reacties

De afzet van biggen blijft moeizaam gaan. Wel lijkt de prijsdruk zich nu langzaam af te bouwen, hoewel de exportvraag verder lijkt te verflauwen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenmarkt kenmerkt zich door een ruim aanbod, waar heel weinig vraag tegenover staat. Voor vrije koppels die tegen relatief lage prijzen te verkrijgen zijn, is zeer weinig animo. De vooruitzichten op de geplaagde varkensmarkt zijn daarvoor te troebel. Biggen die nu worden opgelegd, komen bovendien pas na de Kerst als vleesvarken op de markt, en dat is doorgaans geen beste afleverperiode. 

In toenemende mate verflauwd ook de koopinteresse vanuit het buitenland. De prijzen waren al slecht en nu zakken ook de exportaantallen terug. Uit de meest recente exportcijfers van RVO blijkt dat sinds week 31 de aantallen onder de 100.000 zijn gezakt. Historisch gezien is dat erg laag. Beide grootafnemers Spanje en Duitsland kochten de afgelopen weken minder Nederlandse biggen.

DCA BestPigletPrice
De DCA BestPigletPrice daalt deze week met €1 tot €48 per big. Dit is de mildste verlaging sinds eind juni. Toch lijkt een bodem in de markt nog niet direct in zicht. De Duitse VEZG-notering is blijven staan op €65 per big. Rekening houdend met toeslagen zijn beide noteringen redelijk competitief aan elkaar.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden