Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Stijgende stroprijs houdt de gemoederen bezig

13 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De ruwvoermarkt is in beweging, en dan voornamelijk de prijzen van stro. Maar naast stro stijgen ook bierbostel en snijmaïs in prijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemoederen worden deze week vooral beziggehouden door stro. Een handelaar vertelt op het moment even geen stro meer te verkopen vanwege onzekerheid. Het is niet duidelijk welke richting de markt opgaat. Een andere insider geeft aan dat geen enkele handelaar stro wil leveren door de schaarste. Het aanbod zou momenteel relatief slecht zijn. In Frankrijk en Denemarken zou stro momenteel ook vast worden gehouden. Het komt de schuur niet uit, maar op basis van onderbuikgevoel zit daar volgens de insider wel aanbod.

De markt voelt al met al wat gespannen aan en de richting is nog niet bepaald. Daarom is het voor insiders niet gemakkelijk om prijzen te noemen. De DCA Indicatieprijs beweegt wel mee omhoog naar €150 per ton, nieuwe oogst. Sommigen beschouwen dit als de bodemprijs van de markt.

Bierbostel trekt eveneens aan. Er zou veel vraag naar zijn en er zit een wachttijd op. Dit tegenover een krap aanbod doet de prijs wat opdrijven. De verwachting zou dan ook zijn dat de prijs eerder verder gaat stijgen dan dalen. De DCA Indicatieprijs stijgt naar €3,35 per procent droge stof.

Weidehooi
De handel in weidehooi loopt volgens insiders normaal door. Er wordt genoemd dat de markt stabiel is, al zou het aanbod volgens een insider ook wat minder zijn door de natte periodes in het voorjaar. Er is wat minder gegroeid. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €190 per ton voor de nieuwe oogst.

Snijmais
De prijs van snijmaïs trekt iets aan. De DCA Indicatieprijs wordt verhoogd naar €100 per ton. Er wordt door sommigen wat zorgelijk gesproken over de nieuwe oogst, maar dat is volgens een andere insider echt afwachten. Een volgende spreekt van 'allemaal dunne stengeltjes'. Het gaat naar zijn verwachting niet meevallen; de kans bestaat dat het geen goede oogst wordt, maar lang niet alle percelen zijn slecht. 

Graszaadhooi
Voor wat betreft graszaadhooi klinken er ineens wat positievere geluiden. Een handelaar geeft aan wat kleine vrachtjes te hebben verkocht uit Denemarken van roodzwenk. Maar daar blijft het ook bij, want meer inkopen gaat niet. Dan is het vanwege de hoge prijs niet meer interessant. De DCA Indicatieprijs blijft voor nu nog onveranderd op €185 per ton voor graszaadhooi.

Kuilgras
Kuilgras blijft een lastige markt momenteel. Er zit niet veel handel in, maar goed kuilgras blijft gevraagd. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €85 per ton. De prijs is echter sterk afhankelijk van de geleverde kwaliteit, wat het voor handelaren lastig maakt om één prijs te noemen.

Voeraardappelen
De prijs van voeraardappelen blijft ook gelijk op €60 per ton. Er lijkt nu wel een heel klein beetje beweging te zitten in de markt, maar de kwaliteit zou volgens een insider niet goed zijn. Het gaat namelijk vooral om afgekeurde aardappels van de fritesfabrieken. Daarvan zou het rotproces na twee à drie dagen al goed merkbaar zijn. Andere inbrengers geven aan dat voeraardappelen er nog niet zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden