Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensmarkt kijkt uit naar einde van vakantie

9 Augustus 2024 - Wouter Baan - 7 reacties

Zolang de zomervakanties in Noordwest-Europa voortduren, heeft de varkensmarkt weinig impulsen te verwachten. De vraag naar varkensvlees blijft ver achter bij de hooggespannen verwachtingen die er aanvankelijk waren, maar intussen allang in rook zijn opgegaan. Het is wachten op het moment dat de scholen weer gaan beginnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt werd eerder deze week geconfronteerd met een stevige prijsdaling van de Duitse varkensprijs (VEZG), maar eigenlijk keek vrijwel niemand hier nog van op. Een forse verlaging was van tevoren wel uit te tekenen. Wat nog wel te concluderen valt, is dat de daling van 10 cent aan de bovenkant van de range kwam uit de negatieve verwachtingen. Dit bestempelt het zwakke sentiment in de markt nog maar eens.

Ruime voorraden
Het komt er in het kort op neer dat de vleesafzet niet strookt met het aanbod. Volle vrieshuizen bij slachterijen en ruime voorraden bij retailers dempen elke vorm van sentiment. Hoewel de zon zich weer vaker laat zien, leidt dit niet tot extra vraag naar BBQ-vlees. Misschien wel bij consumenten, maar supermarkten hebben in het voorseizoen ruim ingekocht en hebben nog voorraden genoeg uit te leveren. De vele prijsacties in de schappen zijn hier een stille getuige van.

Vakanties op retour
In Duitsland lopen de vakanties op het einde. In Nedersaksen zijn de scholen deze week alweer begonnen en in Noordrijn-Westfalen is het eind volgende week schluss. De week daarna beginnen ook in Nederland in regio Zuid de scholen alweer. Eigenlijk is dit nu de enige hoop van slachterijen op een betere vleesafzet als straks het gros van de vakantiegangers weer terug is en de vleesindustrie ook weer op volle toeren kan draaien.

Veel vleesafnemers wachten voorlopig nog met indekken van volume, nu de richting in de markt omlaag is. In een markt met een korte horizon kan verderop in het derde kwartaal en ook in het vierde kwartaal nog van alles gebeuren. De exportmarkten buiten Europa vragen om beperkte volumes. Europa staat er dan wel weer wat gunstiger geprijsd op, maar is nog altijd te duur ten opzichte van aanbieders in de Verenigde Staten en Brazilië.

Maria Hemelvaart
Richting volgende week is de stemming in de markt zeer flauw, al worden grote prijsdalingen dan niet meer verwacht. De vraag naar varkens en karkasonderdelen is nog lager in diverse landen, doordat op donderdag 15 augustus in een aantal landen als Polen en delen van Duitsland Maria-Hemelvaart wordt gevierd. Dit kost een dag verwerking. Het scheelt dat het varkensaanbod op zichzelf ook niet heel ruim is, waardoor het effect hiervan te overzien is.

DCA Beursprijs
De DCA Beursprijs 2.0 heeft gezien de recente prijsontwikkelingen in Nederland en Duitsland nog een stap naar beneden te zetten. Op basis van de opgaven daalt de notering van de geslachte varkens met €0,08 tot €1,98 per kilo. De prijs van levende varkens daalt met €0,06 tot €1,56 per kilo.

Klik hiervoor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden