ForFarmers

Nieuws Financieel

ForFarmers trekt stijgende lijn door in eerste helft 2024

8 Augustus 2024 - Wouter Baan

ForFarmers heeft in de eerste helft van 2024 prima resultaten neergezet. Hoewel de omzet een behoorlijke tik kreeg, stegen zowel de autonome voerafzet als de EBITDA (winst zonder rentelasten, belastingverplichtingen en afschrijvingen). Pieter Wolleswinkel, CEO van het beursgenoteerde veevoerconcern, laat weten trots en tevreden te zijn. De aangekondigde overname van Van Triest Veevoeders versterkt dat gevoel.

Kijkend naar de kerncijfers dan springt de zelfstandige volumestijging van 2%, gecorrigeerd op de verkochte Belgische activiteiten en de acquisitie van Piast in Polen, misschien nog wel het meest in het oog. In een concurrende markt met onder druk staande dieraantallen, is dat geen slechte prestatie. Het afgezette mengvoervolume steeg met 0,7%. 

Op koers voor winst
De omzet noteert als gevolg van lagere grondstofprijzen een daling van zo'n 15% tot €1,35 miljard. De EBITDA, een belangrijke graadmeter voor de netto-winst en een belangrijk meetgetal van beleggers, laat met 114,7% een stevige stijging zien en noteert €43,8 miljoen. Vorig jaar incasseerde ForFarmers een beperkt verliest, maar dit jaar liggen ze duidelijk op koers voor zwarte cijfers. Alle landenclusters dragen hieraan bij. Ook in het Verenigd Koninkrijk, waar nog altijd flink gereorganiseerd wordt, worden weer zwarte cijfers geschreven. Wel erkent Wolleswinkel dat het voor de zogeheten vrije voerbedrijven steeds lastiger wordt op de Britse markt, doordat integraties steeds vaker zelf de grondstoffen mengen. 

De winst per aandeel komt over 2024 voorlopig uit op €0,05. Wolleswinkel dankt de verbeterde winstgevendheid in het afgelopen kwartaal aan het versterken van de marktposities. Dit is volgens hem een gevolg is van de lokale aanpak wat door klanten wordt gewaardeerd. Verder zegt ForFarmers zich met rundveevoeders te kunnen onderscheiden op kennis en kunde door aantoonbaar de CO2-footprint te verlagen, waar onder meer FrieslandCampina sterk op inzet. In de intensieve sectoren gaan ze er naar eigen zeggen met de verkoopprijzen scherp in, om marktaandeel te behouden of terug te veroveren. 

Verder spreekt de CEO zijn tevredenheid uit over de integratie van het vorig jaar overgenomen voerbedrijf Piast in Polen. De in juni aangekondigde acquisitie van Van Triest Veevoeders bestempelt hij verder als een belangrijke strategische zet. "Met deze overname zetten we vol in op een markt met duidelijke groeipotentie", aldus Wolleswinkel. De mededingingsautoriteiten zijn inmiddels akkoord en de deal wordt waarschijnlijk in september afgerond. Het bedrijf gaat dan verder als Van Triest CirQlar, maar zal wel volledig met ForFarmers integreren.  

Beurskoers blijft nog wat achter
Ondertussen is ForFarmers alweer een jaar op de weg terug omhoog, want het ingezette herstel begon in het derde kwartaal van 2023. Tot een sterke verbetering van de beurswaarde in relatie tot de potentie van het bedrijf heeft dit vooralsnog niet geleid, hoewel een voorzichtig stijgende lijn wel zichtbaar is. Op basis van de vandaag gepresenteerde cijfers lijkt het echter een kwestie van tijd voordat de grens van €3 op het Damrak weer wordt gepasseerd. Het beoogd rendement van 10% op geïnvesteerd verhogen wordt inmiddels weer gerealiseerd. Daarmee ligt ForFarmers voor op schema, want dit pas het doel in 2025. Wel houden ze een slag om de arm, want de markten zijn en blijven volatiel. 

Veel vertrouwen
Niettemin heeft ForFarmers veel vertrouwen in de toekomst, zo spreekt de directie expliciet uit. De verdere krimp van de veestapel gaat zeker nog wringen, maar daar liggen ze in Lochem inmiddels niet meer wakker van. "Dit brengt ook kansen met zich mee om bijvoorbeeld overnames te doen", zo sprak Wolleswinkel bij een toelichting op de halfjaarcijfers. Als voorbeeld wijst hij naar de acquisitie van De Hoop Mengvoeders in 2020. Dit werd gerealiseerd toen de vleeskuikensector door een dal ging en dat heeft ForFarmers nu een goede positie in die markt verschaft. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Ondernemen

ForFarmers sluit een Duits pact in diervoeders

Achtergrond Voer

Consolidatie in voersector: grote vissen en klein bier

Nieuws Voer

ForFarmers lijft Van Triest veevoeders in

Nieuws Kwartaalcijfers

Duidelijke trendbreuk in resultaten ForFarmers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden