Shutterstock

Analyse Varkens

Zomerweer op komst, maar buien boven varkensmarkt

26 Juli 2024 - Wouter Baan - 2 reacties

Veel is betrekkelijk in het leven, zo ook de rust die leek te zijn ontstaan op de geplaagde Europese varkensmarkt. Ondanks het vrij krappe aanbod begint de druk op de prijzen weer toe te nemen, hoewel de DCA Beursprijs hier nog niet op voorsorteert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het lijkt de varkensmarkt niet te zijn gegund om even uit te hijgen tijdens deze vakantieweken, want de prijsdruk steekt opnieuw de kop op. Slachterijen maken een bult stemming om de inkoopprijzen omlaag te krijgen. En hier zit zeker ook wel een kern van waarheid in, gezien de vleesprijzen onder druk staan. Afgelopen maandag zagen we dit al terug aan de vleesmutaties van DCA, waarbij zwaargewichten als de hammen, het middelstuk en de nekken omlaag gingen. Op basis van de mutaties zou de varkensprijs - theoretisch gezien - tussen de 2 en 3 cent moeten dalen.

De bui zien hangen
Dat gebeurde afgelopen woensdag echter niet. Zowel de Duitse VEZG-notering als de Nederlandse slachterijennoteringen bleven onveranderd. Ook in België en Spanje bleven de noteringen op hun plek. De Duitse Internetbeurs leverde vrijdag wel een fractie in, net als de zeugennotering van Danish Crown in Denemarken. De kalme week lijkt niettemin een opmaat naar een onrustiger week die komen gaat. Vanuit diverse hoeken uit de markt komen signalen dat de prijzen weleens (behoorlijk) omlaag zouden kunnen gaan. Ook handelaren zien de bui soms al hangen.

Zomerweer op komst
Nu is het wel zo dat er eindelijk een week met fraai zomerweer voor de deur staat. Zo tijdens de bouwvak is dat voor veel mensen mooi meegenomen natuurlijk, maar ook voor de zwalkende varkensmarkt komt dit goed uit. Het kan de vleesverkopen namelijk een impuls geven. Een gegeven is wel dat de voorraden bij retailers goed op orde zijn, waardoor zij over een buffertje beschikken. Daarbij moet niet vergeten worden dat veel Nederlanders momenteel in het buitenland verblijven, wat ook vraaguitval met zich meebrengt. De steun van het weer is dus maar betrekkelijk.

Slachtingen
Het varkensaanbod is niet overmatig ruim, zo klinkt het uit de markt. Maar vanuit het perspectief van weinig ambitieuze slachtplannen door de vakantieroosters is van krapte zeker geen sprake. In Duitsland zakte het slachtcijfer vorige week weer door de grens van 700.000. Wel wordt de afgelopen weken boven het niveau van vorig jaar geslacht. De Nederlandse slachtcijfers van vorige week zijn nog niet gepubliceerd.

DCA Beursprijs
Of de soep zo heet gegeten wordt als ze door sommige marktpartijen wordt opgediend, moet volgende week blijken. De DCA Beursprijs 2.0 blijft op basis van de opgaven onveranderd staan. De prijs voor de geslachte varkens blijft gelijk op €2,06 en de prijs van levende varkens op €1,62 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden