Shutterstock

Analyse Varkens

Biggenprijs blijft dalen, export breekt records

22 Juli 2024 - Wouter Baan - 1 reactie

Op de biggenmarkt is de situatie nagenoeg hetzelfde als in de afgelopen weken. Het aanbod overstijgt de vraag en dat zet de noteringen onder druk. Opvallend is dat de afzet naar Spanje op papier bijzonder goed doorloopt, maar dat geldt niet voor de Duitse vraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Heel veel woorden hoeven we deze week niet 'vuil' te maken aan de moeizaam lopende biggenhandel. Vleesvarkenshouders zijn en blijven terughoudend met het opleggen van nieuwe koppels, de aanhoudend dalende noteringen nodigen hier ook toe uit. Ook deze week daalt de DCA BestPigletPrice weer vrij stevig, met €2,50 tot €55 per big.

Duitse markt
In omliggende landen zien we een wisselend beeld. De Duitse VEZG-biggennotering is intussen gestabiliseerd op €73,50 en noteert dus fors hoger dan hier in Nederland. De Deense biggennotering daalt weer, nadat deze vorige week was gestabiliseerd. Dit houdt waarschijnlijk verband met de zwak lopende export naar Duitsland, waar veel biggen uit het Scandinavische land naartoe gaan. De graanoogst in Duitsland houdt hier mogelijk verband mee, wat maakt dat de gemengde bedrijven even andere prioriteiten hebben. 

(Diepte)records
De Nederlandse biggenexport naar Duitsland is in week 28 fors onderuitgegaan, zo blijkt uit de meest recente cijfers van RVO. In die week gingen slechts 41.888 biggen over de Duitse grens. Enkel in de laatste week van 2023 was het aantal nog lager, maar dat was een gebroken week. Opvallend genoeg steeg het biggenexportcijfer naar Spanje een week eerder (week 27) nog naar een record met 55.427 biggen. Niet eerder was het weekcijfers zo hoog. Bovendien kwam het exportcijfers naar Spanje de afgelopen weken twee keer boven de naar Duitsland geëxporteerde aantallen uit, dit kwam nog niet eerder voor. 

Het bovenstaande doet vermoeden dat de Spaanse vraag ijzersterk is, maar dat wordt niet zo in de markt ervaren. Dit komt mede doordat de Spaanse integraties flink terugbieden. Vermoedelijk gaan de afzetcijfers naar Spanje de komende tijd wel dalen, zoals dat seizoensmatig gebruikelijk is.

Desalniettemin is het opvallend dat de Nederlandse biggenexport naar Spanje en Duitsland, respectievelijk de twee grootste afzetmarkten, is korte tijd zo'n uiteenlopend beeld laten zien.  

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden