Erik Tanghe / Shutterstock.com

Analyse Varkens

Varkensmarkt nu ineens weer een rimpelloze zee

19 Juli 2024 - Wouter Baan

De nerveuze stemming op de varkensmarkt kan ook snel afzwakken, zo blijkt maar weer. Twee weken geleden nog stonden de prijzen onder grote druk en werd door de primaire voor erger gevreesd. Nu heeft de markt haast iets...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook het Noorden van Nederland heeft nu vakantie, net als veel delen van Duitsland. De varkensmarkt zit eveneens in een vakantiemodus, waarbij stabiliteit voorlopig de klok slaat. Een relatief krap aanbod staat tegenover een zwakke afzet van vlees, daarmee is de boel mooi in balans. Van prijsdruk is geen sprake meer.

Vooruitzichten onzeker
Wel is het zo dat de horizon in de markt beperkt is. Afnemers van vlees zijn vaak kort gedekt en voelen voorlopig niet de behoefte om ver vooruit volumes vast te leggen. Dit was al zo en door de labiele marktsituatie van de afgelopen weken is deze gedachte verder gevoed. Slachterijen vinden het op hun beurt spannend om grote vriesvoorraden te hebben. Deze situatie maakt dat er nog veel onzekerheid is voor het najaar. Wel zou de afzet van bijproducten buiten Europa wat beter lopen, zo valt te horen. 

Meer slachtingen op komst
Met 267.518 slachtingen in Nederland lijkt zo'n beetje het seizoensmatige dieptepunt bereikt. Met 719.622 geslachte varkens is in Duitsland de stijgende trend in elk geval weer ingezet. Maar ook iets meer slachtingen zou de markt moeten kunnen handelen. De DCA Beursprijs 2.0 blijft zodoende staan voor de geslachte varkens op €2,06 en de prijs van levende varkens op €1,62 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden