Shutterstock

Analyse Varkens

Vion de dupe van politiek steekspel Brussel en Beijing

22 Juli 2024 - Wouter Baan

China heeft drie grote Europese slachterijen, waaronder Vion, op de korrel. Ze worden ervan beticht goedkoop varkensvlees op de Chinese markt te dumpen. Deze maatregel staat niet op zichzelf, maar lijkt een vergeldingsactie te zijn voor de Europese importheffingen op goedkope elektrische auto uit China. Het losgebarsten politieke steekspel intensiveert zienderogen en kon bovendien weleens lang gaan duren. De Nederlandse varkenssector is ervan overtuigd dat China mis zit. Maar gelijk hebben is in dit geval waarschijnlijk nog iets anders dan het daadwerkelijk ook krijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat China de pijlen nu rechtstreeks op Vion, Danish Crown en het Spaanse Litera richt, betekent dat man en paard rechtstreeks benoemd worden. Eerder richtte China zich nog op de Europese varkenssector in zijn geheel. Eigenlijk zou je Tönnies ook in dit rijtje verwachten, maar de Duitse varkenssector kampt nog altijd met een exportverbod in China. Zodoende is de bekendste varkensslachter van Europa geen partij. Aanvankelijk dreigde China ook met een boycot van Europees melkpoeder, maar voorlopig lijkt varkensvlees de klappen te moeten opvangen.

Niet random gekozen
Het Chinese onderzoek naar dumping van Europees varkensvlees (en ook melkpoeder), is niet random gekozen. China exporteert veel meer grondstoffen naar Europa dan andersom, maar hiervan importeren ze wel grote volumes. Op dit moment is de Chinese importbehoefte echter niet zo groot. Door de snel gegroeide productie van melk en varkens zijn in het Aziatische land zelfs overschotten ontstaan en dat zet de prijzen onder druk. Een geluk bij een ongeluk voor de Europese varkenssector is dat ze daardoor veel minder leunen op de afzet in China dan bijvoorbeeld een paar jaar geleden. Niettemin zorgen de handelsperikelen wel voor een gespannen sfeer op de varkensmarkt. Het kan gezien worden als een van de oorzaken van de recente prijsval. Toegang tot de Chinese markt is en blijft immers van groot belang voor de afzet van bijproducten.

Reacties POV en COV anders van toon
Daarom is het niet verwonderlijk dat belangenbehartigers in de varkensvleessector na het nieuws met een reactie kwamen. Zowel POV als de COV liet van zich horen, maar opvallend genoeg stroken beide reactie niet geheel met elkaar. De POV erkent bijvoorbeeld dat het dumpingonderzoek daadwerkelijk een politiek gedreven instrument is. De COV rept hier geen woord over en zegt enkel er vertrouwen in te hebben dat het Chinese onderzoek zal uitwijzen dat van dumpingpraktijken geen sprake is. Vion zelf kwam niet met een statement en sluit zich bij de COV aan. Het is begrijpelijk dat de vleessector uitgaat van een goede afloop. Een al te verbolgen houding helpt je positie bij voorbaat niet. Maar zoals al uit de reactie van de POV blijkt, is de vraag in deze politiek gecompliceerde casus wel of gelijk hebben hetzelfde is als gelijk krijgen.

In een tussenfase 
De Europese Unie gaf begin deze maand aan dat de importheffingen op Chinese elektrische auto's voorlopig voor vier maanden worden doorgezet. Als dan blijkt dat Chinese automakers volgens Brusselse bevindingen nog steeds van overheidssubsidies profiteren, blijven de maatregelen voor vijf jaar van kracht. Daarmee is het conflict nu in een tussenfase beland, waarbij het in principe nog alle kanten op kan gaan. Als de Europese importheffingen eind 2024 echter definitief worden, dan is dit uiteraard tegen het zere been van China. De uitkomsten van het dumpingonderzoek laten zich dan gemakkelijk raden.

Voorlopig lijkt het dumpingonderzoek een Chinese joker om tegengas te geven. De vraag is alleen of ze hier in Brussel onder de indruk van zijn. De belangen van de Europese autoindustrie zijn gigantisch en worden waarschijnlijk met hand en tand beschermd. Of de exportbelangen van de varkens- en zuivelsector hier tegen opwegen, moet nog maar blijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden