Shutterstock

Analyse Varkens

Onstuimige varkensmarkt vindt rustiger vaarwater

12 Juli 2024 - Wouter Baan - 1 reactie

Na een onstuimige periode met stevige afwaarderingen lijkt de varkensmarkt weer wat te kunnen ontspannen. Toch blijft de prijsdruk latent aanwezig. Al is het alleen maar doordat de vakantieperiode voor de deur staat en daarmee de vleesconsumptie in Noordwest-Europa op een lager pitje staat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afwaardering van de Duitse varkensprijs is voorlopig 'beperkt' gebleven tot €0,10 die vorige week op de borden stond. Deze week koerste de notering onveranderd verder op €2,10 per kilo. Daardoor vielen de prijsverlagingen van 5 cent bij de Nederlandse slachterijen in zekere zin ook nog mee. Na een paar onrustige weken kan de conclusie worden getrokken dat de prijsdruk naar de achtergrond lijkt te verdwijnen.

Geen invloed gehad
Toch blijft de markt wankel aanvoelen. De vleesconsumptie wordt als zwak omschreven, dit is voornamelijk een gevolg van het regenachtige en vrij koele weer. Daarbij is ook de steun van het EK in Duitsland passé nu het toernooi nagenoeg klaar is, al kun je met terugwerkende kracht ernstig twijfelen of dit de vleesmarkten überhaupt heeft beïnvloed. Net als over de winkansen van het nationale elftal tegen Engeland blijken deze verwachtingen erg opportuun te zijn geweest.

Vraaguitval door vakanties
Inmiddels heeft ook de regio Midden vakantie gekregen, daarnaast staat de bouwvak voor de deur. Daarmee neemt de vraaguitval in het vleesschap met de week verder toe, gezien veel mensen hun ontspanning in vaak meer zuidelijk gelegen landen van Europa gaan beproeven. Ook de vleesverwerkende industrie schakelt een versnelling terug, of misschien zelfs twee doordat personeelskrapte toch vaak al een issue is. Kortom, de vraag naar varkenskarkassen is beperkt. Hier staat echter ook een relatief krap varkensaanbod tegenover.

Met ongeveer 270.000 varkens lag het slachtcijfer afgelopen week tussen die van de jaren 2022 en 2023 in. Vermoedelijk zal het aanbod de komende weken weer langzaam oplopen, zoals dat historisch gezien gebruikelijk is. Van groeivertraging is met de huidige temperaturen geen sprake. In Duitsland lijkt het slachtcijfer het dieptepunt te hebben bereikt, want vorige week klom dit weer op tot net boven de grens van 700.000.

Prijsdruk voorlopig even achter de rug
Zoals aangegeven lijkt de ergste prijsdruk achter de rug. Wel moet gesteld worden dat de horizon in de markt erg kort is. Het is nog lastig in te schatten hoe de markt gaat reageren als de vakanties straks weer voorbij zijn. De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor nu stabiel. De notering voor de geslachte varkens blijft staan op €2,06 per kilo en de prijs van levende varkens op €1,62 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden