Shutterstock

Nieuws Varkens

Amerikaanse zeugenstapel productiever maar kleiner

28 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De omvang van de Amerikaanse varkensstapel is licht gestegen. De zeugenstapel kromp echter wel. Dit is het gevolg van zwakke Amerikaanse varkensprijzen. Wel compenseert een hoger aantal biggen per zeug de krimp, zo blijkt uit de juni-telling. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse varkensstapel is met 1% gegroeid ten opzichte van de vorige telling, zo blijkt uit data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Daarmee is er vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden sprake van een beperkte stijging.

In totaal telde de Verenigde Staten op 1 juni 74,5 miljoen varkens. 68,5 miljoen daarvan zijn vleesvarkens. Daarnaast telt het land 6 miljoen zeugen. In tegenstelling tot de algehele varkensstapel is de zeugenstapel wel in omvang gedaald. Vergeleken met een jaar geleden telt het land 3% minder zeugen. Het gros van de daling vond al eerder plaats. Vergeleken met de voorlaatste telling was de daling nihil. Tegenover de lagere zeugenstapel staat wel een hogere biggenproductie per fokzeug van 1,7%.

Lage varkensprijs 
De relatieve stagnatie van de varkensstapel past bij het prijsverloop van de Amerikaanse varkensstapel. De Amerikaanse varkensprijs is sinds januari verbeterd door een sterke exportpositie. In het begin van het jaar was de varkensprijs $1,01 per kilo. Op woensdag 26 juni was de prijs gestegen tot $1,96 per kilo. Dat is nog altijd niet voldoende om de verliezen van eerder dit jaar te compenseren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden