Toen we Vion-CEO Ronald Lotgerink (op foto) vorig jaar zomer vroegen of een vertrek uit Duitsland een optie was, antwoordde hij stellig de verlieslatende Duitse activiteiten niet volledig van de hand te willen doen. Vandaag kondigt het vleesconcern opeens aan toch bezig te zijn met een definitief vertrek uit Duitsland. Daarmee krijgt de reorganisatiesoap - die soms gepaard ging met wilde geruchten - weer een nieuw hoofdstuk. Opvallend is dat het bedrijf nu wel ineens open kaart speelt.
De mededeling van Vion wijkt duidelijk af van eerdere berichtgeving over de Duitse herstructurering, die al langere tijd gaande is en veel voeten in aarde heeft. Hiervoor werd pas gecommuniceerd bij feitelijke gebeurtenissen. Zoals aan het begin van het jaar, toen bekend werd dat vier locaties in Duitsland zouden worden afgestoten. Dit plan was in een voorstadium al uitgelekt, maar werd vervolgens door Vion ontkend. Later bleken de geruchten toch te kloppen. Dat verdiende niet de schoonheidsprijs.
Nu gooit Vion het over een andere boeg en speelt het bedrijf open kaart. Vion zegt bezig te zijn om partners te vinden voor de overige Duitse activiteiten en de betreffende werknemers. Hoewel het niet zwart-op-wit staat, heeft het er alle schijn van dat Vion volledig uit Duitsland zal vertrekken. Intern spelen de plannen waarschijnlijk al langer. Vorig jaar zomer werd de Duitse tak immers al verzelfstandigd, waarmee stilletjes werd voorgesorteerd op een eventuele verkoop. Vion heeft nog meer dan tien locaties in Duitsland. De plannen hebben dus hoe dan ook verstrekkende gevolgen voor het bedrijf; meer dan de helft van de omzet wordt op de Duitse markt binnengeharkt.
Geruchten tackelen
Een woordvoerder van Vion geeft aan niet meer te willen zeggen dan in het persbericht staat. Wel wordt aangegeven dat er bewust gekozen is voor proactieve communicatie over de plannen die spelen. Dit om hiermee, zowel intern als richting de buitenwacht, duidelijkheid te verschaffen en de geruchten die opnieuw rondgaan te tackelen. Vion is al in gesprek met kopers voor de Duitse fabrieken, zo wordt aangegeven. Het balletje is aan het rollen gekomen toen begin dit jaar locaties werden afgestoten, onder meer aan de grote concurrent Tönnies. Toen bleek dat er ook interesse was voor andere Duitse locaties. Opmerkelijk is dat Vion stelt dat de Duitse activiteiten winstgevend zijn, iets wat bepaald niet op te maken valt uit de meest recente jaarcijfers.
Hoewel de gesprekken met diverse geïnteresseerden nog lopen, lijkt een definitief vertrek zeer waarschijnlijk. Intern lijkt Vion al afscheid te hebben genomen van de Duitse activiteiten die de laatste jaren vooral veel hoofdbrekens opleverden. "Met mogelijke desinvesteringen in Duitsland maakt Vion de weg vrij voor verdere investeringen in de Benelux", zo geeft het bedrijf aan.
Door openlijk de verkoopplannen kenbaar te maken, probeert Vion wellicht ook om het spel op de wagen te brengen. Mogelijk ontstaat hierdoor interesse van andere partijen die de verkoopprijzen ten goede komen. Concurrerende slachterijen in Duitsland zijn in meer of mindere mate wel op de hoogte van de verkoopbereidheid, maar dat geldt niet voor private equity-bedrijven. Wellicht dat investeerders vanaf nu gaan meebieden. Definitieve beslissingen moeten immers nog genomen worden, zo geeft Vion aan. Vermoedelijk valt de Duitse tak van Vion in delen uiteen.
Geschiedenis herhaalt zich
Het management van Vion onder leiding van Lotgerink, die de laatste jaren stevige verliezen moest presenteren, valt in elk geval niet te verwijten dat ze de problemen laten voortsudderen. Mocht Vion definitief uit Duitsland vertrekken, dan is dat een rigoureuze maatregel waarmee veel schaal verloren gaat. Ruim tien jaar geleden werden ook de Britse activiteiten afgestoten en halveerde de omzet zo'n beetje. Deze geschiedenis lijkt zich weer te gaan herhalen.