Tönnies

Nieuws varkens

Tönnies stuurt op zware varkens, maar mager vlees

31 Mei 2024 - Matthijs Bremer

De grote Duitse slachterij Tönnies past per 1 juli haar betalingssysteem aan. Door de zwakke exporten naar Aziatische landen stuurt het bedrijf op minder vet vlees. Vion paste al eerder haar uitbetalingssyteem aan, al is er een duidelijk verschil in de aanpak. Waar Vion stuurt op lagere slachtgewichten, richt Tönnies het systeem in op zwaardere, maar magerdere varkens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De standaard slachtprijs van Tönnies wordt met de invoering van het nieuwe systeem vastgesteld voor varkens met een vleespercentage van 60%. Eerder was dat percentage 59%. Komt het vleespercentage onder de 60% dan wordt de betaling met 1 cent per kilo verlaagd. Ligt het vleespercentage onder de 59% dan daalt de prijs met 3 cent. Is het percentage lager dan 57% dan daalt de slachtprijs met maar liefst 4 cent. Daarnaast geeft de slachterij een bonus voor nog iets magerder vlees. Ligt het vleespercentage tussen de 60% en 62%, dan betaalt de Duitse slachterij een bonus van 1 cent per kilo.

Daar staat tegenover dat de bovengrens van de slachtgewichten stijgt. Eerder konden varkens voor een optimale uitbetaling maximaal 105 kilo wegen. Die bovengrens wordt nu opgerekt naar 107 kilo. Komt een varkenshouder daaronder, dan trekt de slachterij 3 cent van de betaling af. De ondergrens van het slachtgewicht bedraagt 86 kilo. Komt het gewicht van een varkens daaronder, dan daalt de betaling met 4 cent per kilo. Met de betere prijs bij hogere slachtgewichten probeert het bedrijf zijn varkenshouders tegemoet te komen. Gezien de hoge biggenprijzen is het namelijk rendabelere voor vleesvarkenshouders om varkens bij een hoger gewicht te slachten.

Vion ging voor
De aanpassingen aan de betalingssystemen van beide bedrijven zijn het gevolg van de zwakkere export naar Aziatische landen. De laatste jaren stuurden slachterijen in hun betalingssysteem op wat vetter vlees. Dit sluit aan op de smaak van consumenten in landen als China en Zuid-Korea, waardoor het makkelijker werd om vlees te exporteren. Nu de exporten op de Aziatische markt tegenzitten sturen slachterijen weer wat op magerder vlees om zo goed mogelijk aan de smaak van Noord-Europese consumenten te voldoen.  

Eerder besloot Vion al de inkooptabellen aan te passen. De Brabantse slachterij koos echter voor een andere benadering. Vion stuurt namelijk niet alleen op een hoger percentage mager vlees, maar ook op lichtere varkens.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden