Vion is in Duitsland druk bezig om de boel te reorganiseren, maar ook in eigen land broedt het vleesconcern naar verluidt op dergelijke plannen. Door het teruglopende varkensaanbod wordt volgens berichten overwogen om de locatie in Boxtel of Apeldoorn te reorganiseren, of mogelijk zelfs te sluiten. Het vleesconcern laat weten zich niet in de berichten te herkennen.
Over Whatsapp circuleren berichten die afkomstig lijken vanuit de organisatie, dat Vion ook in Nederland gaat herorganiseren, of beter gezegd reorganiseren. Binnen nu en drie maanden zouden hierover door het management van Vion knopen worden doorgehakt. Er schijnt op de achtergrond druk gewerkt te worden aan een herstructureringsplan. De mogelijkheid bestaat dat hierbij het doek valt voor de locatie in Boxtel of Apeldoorn, zo valt te lezen.
Van een afstandje bekeken, lijken dit onwaarschijnlijke maatregelen te zijn. Boxtel is immers de hoofdvestiging waar dagelijks 18.000 tot 20.000 varkens worden geslacht. De locatie in Apeldoorn is ook nog in prima staat en bovendien de bakermat van de biologische slacht. De locatie in Groenlo wordt niet genoemd. Maar gezien daar op moment druk verbouwd wordt, is dat ook logisch. De woordvoering van Vion was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Later kwam het bedrijf met een reactie die luidt dat Vion een stabiel marktaandeel in Nederland heeft en er op dit moment geen plannen zijn om haar footprint in ons land te wijzigen.
In het betreffende Whatsapp bericht valt te lezen dat Vion op dit moment al slachtvarkens tekort komt om de bezettingsgraad op peil te houden. Kijkend naar de huidige slachtcijfers van ruim 300.0000 varkens per week in ons land, dan komt dat niet naar voren. Het beeld wordt ook niet door leveranciers van Vion herkend. Wel geven zij aan dat Vion bezig is om toekomstscenario's uit te werken, waarbij nadrukkelijk gekeken wordt naar dieraantallen.
Duitsland
Toch hebben de geruchten wel degelijk wat om het lijf. Begin dit jaar lanceerde Vion ook een ingrijpend reorganisatieplan voor de Duitse markt, waarbij liefst vier van de vijftien locaties van Vion in Duitsland worden verkocht of gesloten. Opvallend is dat destijds hierover ook al berichten naar buiten kwamen, maar die werden toen door Vion naar het rijk der fabelen verwezen. Later bleek dit toch te kloppen.
Hoe het ook zij, er ligt in elk geval flinke druk op het management onder aanvoering van CEO Ronald Lotgerink om het tij te keren. Zowel in 2021 als 2022 rapporteerde het vleesconcern stevige verliezen. De cijfers over 2023 zijn nog niet bekend gemaakt. Net als vorig jaar publiceert Vion later dan eerdere jaren, toen de cijfers vaak in maart al kenbaar werden gemaakt. Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2022, vorig jaar zomer, liet Lotgerink wel weten dat de opwaartse lijn weer was ingezet.