Eenduidigheid is deze week ver te zoeken op de Nederlandse varkensmarkt, gezien veel slachterijen hun noteringen in meer of mindere mate verlagen. Dit in tegenstelling tot Duitsland waar de varkensprijzen voor de zoveelste week op rij onveranderd blijven.
Na een periode van stabiliteit waren veel marktinsiders in de veronderstelling dat de varkensprijzen een stap omhoog zouden kunnen zetten, maar niets is minder waar. Vion schudde de markt maandag onverwacht al flink op door de publicatie van de varkensprijs naar achteren te schuiven. Hierbij werd gewezen naar de onzekerheid in de markt. Vervolgens nam Compaxo gisteren het initiatief met een verlaging van 4 cent. Pali en Westfort zijn iets gematigder en voeren beide een verlaging door van 2 cent.
Vion besluit de varkensprijs toch gelijk te houden, maar verlaagt wel de weektoeslag met 3 cent. Deze was drie weken geleden nog in deze orde van grootte verhoogd, om de verlaging van de varkensprijs toen te compenseren. Van de grote slachterijen in ons land houdt enkel Van Rooi de notering onveranderd, waarmee het Brabantse vleesconcern zich richting haar leveranciers van haar beste kant laat zien.
Duitse markt onveranderd
Opvallend is dat de prijsdruk vanuit Duitsland naar ons land overgewaaid zou zijn, maar daar blijven de (slachterij)noteringen deze week 'gewoon' onveranderd. Dit betekent dat het prijsverschil tussen Nederlandse slachterijen en de Duitse markt verder is vergroot, in het voordeel van de Duitsers. Toch is het niet direct waarschijnlijk dat er de komende weken meer Nederlandse varkens de grens overgaan, gezien in Duitsland in mei liefst drie slachtdagen uitvallen door de Dag van de Arbeid, Hemelvaart en Pinksteren. In Nederland beperkt de uitval van slachtdagen zich enkel tot de christelijke feestdagen.
Margeherstel
Op basis van de vleesmutaties van DCA eerder deze week zijn de verlagingen op de Nederlandse varkensmarkt aan de ruime kant. Enkel de hammen gingen met 4 cent omlaag, maar de middels en buiken werden wat duurder. Op basis van deze mutaties ging de berekende karkasprijs met €0,0075 omlaag. De conclusie is daarmee dat de slachterijen die hun inkoopsprijzen hebben verlaagd, dit hebben gedaan om hun marges te verruimen.