Op de varkensmarkt was het wederom een week met stabiele prijzen, maar de meningen hierover zijn bepaald niet stabiel. In de markt wordt door producenten soms naarstig gehoopt op prijsstijgingen, maar slachterijen houden voorlopig de boot af. Zij beroepen zich, al dan niet terecht, op voldoende varkensaanbod, maar belangrijker nog op de moeizaam lopende vleesmarkt. Hoog tijd voor ander weer.
Qua prijsverloop is het maar een saaie bedoening. Al wekenlang bewegen de noteringen zijwaarts en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn verandert. De geluiden die er waren, dat de Duitse varkensprijs deze week ging wegzakken, bleken achteraf gezien wat overdreven. Toch is Duitsland wel de achilleshiel van Europese varkensmarkt.
Als tweede grootste varkensland, na Spanje, is Duitsland altijd al bepalend voor sentiment. Daar komt nu bij dat er in Duitsland meer slachtvarkens zijn dan verwacht. De jarenlange krimp van de afgelopen jaren is sinds eind vorig jaar gestopt en daardoor valt het levende aanbod ruimer uit. Deze ontwikkeling moet wel in het licht worden gezien van weinig ambitieuze slachtplannen die (Duitse) slachterijen hebben, als gevolg van de tamme afzetmogelijkheden op de vleesmarkt. Slachterijen geven aan dat diverse onderdelen noodgedwongen moeten worden ingevroren. Het voorfinancieren van voorraden is door de hogere rentes echter een prijzige aangelegenheid geworden.
Gebroken weken op komst
Kijken we objectief, op basis van marktdata, dan daalt in Duitsland nog altijd het aantal slachtingen. Ook na de gebroken weken na Pasen bleef het slachtcijfer onder de 700.000 varkens: zo'n 5% minder dan in de vergelijkbare week vorig jaar. Wel is het zo dat in veel Europese landen nog zeker drie slachtdagen uitvallen in mei door de viering van de Dag van de Arbeid, Hemelvaart en Pinksteren. Dit kan het aanbod de komende weken verder laten oplopen en de markt mogelijk onder druk zetten.
In Nederland is het varkensaanbod eveneens ruim, maar dit moet worden gezien in relatie tot de zwakke vraag. Daarbij wil Vion sinds kort de varkens minder zwaar aan de haak hebben, wat ook niet meehelpt om de markt te ontlasten. Met circa 300.000 slachtingen in volle weken zijn de aantallen echter vergelijkbaar met vorig jaar. Het aanbod is dus zeker niet problematisch ruim.
Weinig geduld
De primaire sector wacht met smart op een aantrekkende vraag naar varkensvlees. Het natte en gure voorjaarsweer helpt wat dat aangaat niet mee. De overzeese exportmogelijkheden zijn zeer beperkt, hoewel volgens insiders heel voorzichtig verbetering is te bespeuren. Met het Europees voetbal en de Olympische Spelen in het vooruitzicht, dienen zich wel evenementen aan die zicht geven op een beter momentum in de markt. De vleesonderdelenprijzen bewegen deze periode vrij stabiel en is er volgens slachterijen absoluut geen ruimte voor hogere inkoopprijzen. Vleesvarkenshouders hebben echter weinig geduld door de relatief hoge bigkosten, waarmee zij al maandenlang worden geconfronteerd.
DCA Beursprijs
Voorlopig lijkt een hogere varkensprijs echter niet tot de mogelijkheden te behoren. Een eventuele stijging komt waarschijnlijk eerder in juni dan de periode eind april of begin mei. De DCA Beursprijs 2.0 blijft zodoende voor de zevende week staan €2,12 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs voor levende varkens noteert eveneens gelijk op €1,68 per kilo.
Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.