De varkensmarkt maakt zich op voor de feestdagen. Een doorgaans drukke periode voor de afzet van varkensvlees, maar vooralsnog is het tempo in de markt vrij kalm. Dit maakt dat de opwaartse druk onder de varkensprijzen ook nog niet opspeelt.
Ondertussen bewegen de varkensprijzen al bijna twee maanden stabiel op historisch gezien hoge niveaus. Slachterijen benadrukken dit ook, maar vleesvarkenshouders hopen op meer. Zeker nu de biggenkosten behoorlijk snel oplopen.
December staat inmiddels voor de deur, maar de hoop op een opleving in de markt wordt met de week kleiner. De tijd begint nu wel aardig te dringen met nog vier volle weken in aanloop naar kerst, waarbij de slachtactiviteit in de laatste week al zal terugzakken. De vraag naar varkensvlees is niet slecht, maar zeker ook niet wild. Vooral naar de luxere onderdelen zoals hammen en haasjes wordt veel geïnformeerd. Wel is het zo dat veel supermarktorganisaties kijken, maar vaak nog niet kopen. Er wordt druk geïnformeerd naar de beschikbare volumes zonder zaken te doen. Waarschijnlijk is het voor retailers nog lastig om de consumentenvraag goed te kunnen inschatten.
De exportvraag buiten Europa houdt zich tam, hoewel de volumes voor het Chinees nieuwjaar, dat zaterdag 10 februari 2024 plaatsvindt, in deze periode verscheept zou moet worden. Veel wordt er ook niet van verwacht dit jaar, omdat Europa een prijsnadeel heeft vergeleken met Brazilië en de Verenigde Staten.
Ruimer Duits aanbod
Het slachtcijfer blijft vooralsnog steken onder het niveau van 300.000 al schuren we hier wel akelig dicht tegen aan. Los daarvan zijn dit voor slachterijen prima behapbare aantallen. Andere jaren zaten we in deze periode van het jaar al lang boven deze grens. In Duitsland loopt het slachtcijfer de afgelopen weken behoorlijk snel op tot ruim boven 770.000. Mogelijk speelt hier een aantal gebroken slachtweken in oktober en eerder in november nog in mee. Het hogere slachtaantal in Duitsland is natuurlijk niet bevorderlijk voor een verhoging van de varkensprijs en dus voelt ook de Nederlandse markt wat gelaten aan op dit moment. De verwachting was juist dat Nederland bij een eventuele Duitse verhoging zou kunnen volgen.
Dit maakt dat de DCA Beursprijs opnieuw een pas op de plaats maakt. Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 gelijk op €2,08 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft eveneens onveranderd op €1,65 per kilo.
Klik hier voor een toelichting op de notering.