De prijsontwikkelingen op de varkensmarkt zijn een herhaling van afgelopen week. Waar de Duitse notering kan blijven staan, voeren Nederlandse slachterijen opnieuw een verlaging door.
Toen Vion maandag de notering opnieuw met 2 cent verlaagde, kon je al wel aftekenen dat de varkensmarkt in hetzelfde patroon zou vallen als afgelopen week. Ook toen schroefde de marktleider de notering terug, terwijl de Duitse markt bleef staan. Andere slachters in ons land (op moment van schrijven Compaxo, maar vermoedelijk ook andere slachterijen) gaan gewillig mee met het initiatief van Vion om daarmee de marge op te rekken, hoewel de vleesprijzen ook onder druk staan.
Voor varkenshouders en handelaren die aan binnenlandse slachters verkopen, is deze ontwikkeling een tegenvaller. Ondertussen is de Nederlandse markt al ruim 5 cent meer gedaald dan in Duitsland, waar de VEZG-notering al een paar wekenlang op €2,30 per kilo noteert. Daarmee wordt de prikkel vergroot om aan Duitsland - waar tekorten zijn - te leveren. Dit gebeurt ook in toenemende mate.
Meer varkens naar Duitsland
In week 32 werden krap 20.000 levende varkens naar Duitsland geëxporteerd, het hoogste aantal in anderhalf jaar. Nederlandse slachterijen lijken met deze tendens genoegen te nemen, gezien het verhoudingsgewijs niet om heel grote aantallen gaat. Het bewaken van de marge verkiezen inkopers op dit moment boven extra varkens aan de slachtlijn.