In de eerste drie maanden van 2023 zijn in Europa een stuk minder varkens geslacht dan het jaar ervoor. Opvallend is dat het slachtcijfer vergeleken met dezelfde periode in 2022 in bijna alle landen afnam. Ook het slachtgewicht is in deze periode flink gedaald.
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar werden in de eerste drie maanden van 2023 flink minder varkens geslacht. Zowel per hoofd van de bevolking, als per kilo, daalde het slachtcijfer in de Europese Unie met 7,7%. De trend blijkt Europabreed, want in bijna elk land neemt het aantal slachtingen af. Alleen in Griekenland (+6,7%), Zweden (+1,3%) en Italië (+0,1%) nam het aantal slachtingen toe. De productie van varkensvlees nam alleen in Zweden toe. Daar steeg het slachtgewicht met 0,3%.
Opvallend genoeg kregen alle Europese kernmarkten met krimp te maken. In Nederland daalde het slachtcijfer met 9,8%. Het slachtgewicht daalde nog iets sterker, met 10,6% Het sterkst daalde het aantal slachtingen in Denemarken. Het totaal aantal slachtingen daalde met 16,3% en het slachtgewicht kwam zelfs 19,9% lager te liggen.
Het aantal slachtingen in Duitsland daalde met 9%. Het slachtgewicht viel 8,2% lager uit. Opvallend genoeg is het gemiddelde slachtgewicht in Spanje gestegen. In totaal werd 6,8% minder varkensvlees geproduceerd. In Frankrijk liep het aantal slachtingen met 5% terug en liep de vleesproductie met 5,2% terug. Polen deed het met een teruggang van 2,7% relatief goed. Het land wist zelfs zijn gemiddelde slachtgewicht redelijk op orde te houden. In totaal daalde de productie met 2,6%.
Export wordt hard geraakt
Als gevolg van het lagere aantal slachtingen is de export naar derde landen vergeleken met dezelfde periode van 2022 met 13,8% gedaald. Vooralsnog blijft de daling van de export naar China beperkt. In de periode van januari tot maart 2022 daalde de export met 3,5%. Vreemd is dit overigens niet, aangezien China relatief hoge prijzen betaalt voor slachtafval. Ook de daling van de export naar Japan (-0,4%) en het Verenigd Kortrijk (-2,3%) vallen mee.
Op vrijwel alle andere belangrijke exportmarkten daalde de uitvoer met minimaal 10%. Het meest springt de export naar de Verenigde Staten in het oog. Die daalde met maar liefst 48,9%. De export naar Taiwan daalde met 38,4%. Daarnaast daalde de export in 8 van de 17 landen die de EU als kernmarkt voor Europees varkensvlees ziet met meer dan 20%. In maar liefst zes van deze landen daalde de uitvoer met meer dan 30%. Toch zijn er nog twee opvallende uitzonderingen. De uitvoer naar Congo (+12,1%), Vietnam (+23,5%) en Maleisië (+85,8%) groeiden stevig.
Oekraïneoorlog
De voornaamste reden voor het lagere aantal slachtingen lijkt de oorlog in Oekraïne. Hogere kosten voor energie en voer lijken de Europese varkensvleesproductie hard te hebben geraakt. Hoewel de kosten behoorlijk gestabiliseerd zijn, lijkt het slachtcijfers in Europa eerder verder te dalen dan te stijgen. Dit is mede te verklaren door het politieke klimaat. Want ook strengere wetgeving in de kernmarkten lijkt de varkenssector in de weg te zitten.