Het koude voorjaarsweer in Europa maakt dat de afzet van varkensvlees minder vlot gaat dan anders in deze tijd van het jaar. Hierdoor bewegen de varkensprijzen zijwaarts en behoren prijsverhogingen op dit moment niet tot de mogelijkheden.
Na de nipte verhoging van afgelopen week is de DCA Beursprijs 2.0 wat strakker komen te staan ten opzichte van de slachterijnoteringen, die gelijk bleven. Ook de Duitse varkensprijs zette deze week de stabiele tred voort.
De stemming op de varkensmarkt na Pasen is wat saai en voorspelbaar. Het varkensaanbod is aanhoudend krap, maar net niet krap genoeg om de prijzen te kunnen prikkelen. Dit houdt ook mede verband met de uitval van slachtdagen rondom feestdagen, zoals aankomende week ook weer het geval is met Koningsdag. De week daarop valt er in Duitsland een slachtdag uit. Het verschil met een paar jaar geleden is dat deze dagen geen stoorzender meer zijn, maar de krapte tijdelijk camoufleren. Vanuit het oogpunt van varkenshouders is dit pure winst.
Kalme vleesafzet
De vleesafzet verloopt momenteel kalm, zo geven insiders aan. Dit houdt verband met het koude voorjaarsweer, waardoor het grillseizoen nog niet van start is gegaan. Wat dat aangaat, doet april wat hij wil. Ook in andere delen van Europa is het relatief koud. De vleesprijzen bewegen momenteel grotendeels zijwaarts. Wel is er betere afzet naar het Verenigd Koninkrijk door de forse krimp in slachtingen aldaar. Met name de baconafzet profiteert hiervan.
Door de krappe vleesvoorraden die er zijn, kan de levende varkensmarkt bij beter weer snel gaan opleven, zo is de gedachte. Voorlopig is dat nog niet het geval. Daarom blijft de DCA Beursprijs staan op €2,25 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert ook onveranderd op €1,78 per kilo.
Klik hier voor een toelichting op de notering.