Vion heeft zichzelf geen dienst bewezen door de jaarcijfers over 2022 later dan gebruikelijk te publiceren. Na het miljoenenverlies in 2021 en de aanhoudende uitdagende marktomstandigheden roept de uitgestelde publicatie veel vragen en onzekerheid op in de sector. Temeer nu kredietverzekeraar Eurler Hermes niet langer garant wil staan voor de leveringen van varkens.
In de afgelopen jaren maakte Vion steevast de jaarcijfers in de laatste week van maart bekend, maar van die traditie zijn ze nu zonder opgaaf van redenen afgeweken. Dit was overigens geen last-minute beslissing en werd in februari door een perswoordvoerder op navraag medegedeeld. Wanneer de cijfers wel worden gepubliceerd, is op dit moment niet bekend. Normaal gesproken is zo'n uitgestelde publicatie niet direct een probleem, maar in het geval van Vion ligt dit gevoelig.
Fors verlies in 2021
Ten opzichte van de concurrentie presteert Vion namelijk structureel slecht. Vorig jaar werd de sector opgeschrikt met een verlies van maar liefst €29 miljoen. Dit was een flinke tegenvaller, want de jaren daarvoor leek het vleesconcern juist het lek weer boven te hebben. De Duitse concurrent Westfleisch maakte in 2021 eveneens een stevig miljoenverlies, maar kon over het afgelopen jaar weer groene cijfers presenteren. Dit dankzij een stevig bezuinigingsprogramma. Vion koos voor een andere route. Topman Ronald Lotgerink zei na het miljoenenverlies in 2021 juist vast te willen houden aan de ingezette strategie om meerwaarde te creëren in de ketens. "Als het even minder gaat, moet je niet direct de strategie overboord gooien", zo was zijn gedachte.
Voor deze vastberadenheid valt op zich wat te zeggen, maar dan mogen de resultaten niet slecht blijven. Het blijft vooralsnog koffiedikkijken of dit daadwerkelijk zo is. Kijkend naar de uitdagende marktomstandigheden in 2022, dan ligt het echter voor de hand dat Vion wederom een lastig jaar heeft gehad. De hoge kosten waren in 2021 al de bottleneck en die situatie is door de hoge inflatie waarschijnlijk nog penibeler geworden. Daarbij is de afzet van varkensvlees in China al langere tijd geen vetpot en kampt de Duitse tak met structurele overcapaciteit, waardoor de vaste kosten over minder slachthaken kunnen worden verdeeld. Dit dwingt het vleesconcern tot desinvesteringen door het sluiten van diverse slacht- en uitbeenlocaties.
Daar komt nog bij dat de inkoopprijzen (zowel rund als varken) tot grote hoogte zijn gestegen. Hoewel de vleesprijzen ook flinke stappen hebben gezet, ligt het voor de hand dat dit ten koste ging van de marge, zoals slachterijen ook hardop claimen. Al meerdere keren besloot Vion de varkensprijs in Nederland met terugwerkende kracht te verhogen. Dit geeft aan dat het bepalen van de varkensprijs balanceren op een dun koord is. Aan de ene kant wil de slachterij met de hand op de knip muteren, maar tegelijkertijd moet de inkoopprijs wel concurrerend blijven om verzekerd te zijn van voldoende aanvoer.
Veeg teken
De optelsom van al deze factoren was voor kredietverzekeraar Euler Hermes (dat onderdeel is van Allianz Trade) waarschijnlijk de reden om de exposure op het slachtconcern terug te brengen naar nul. Vion bagatelliseerde dit besluit en zegt dat het effect niet groot is. Dit omdat de exposure van de betreffende kredietverzekeraar klein is. Dat kan inderdaad zo zijn, maar de maatregel is wel een veeg teken. Het geeft onzekerheid en dat is een vruchtbare voedingsbodem voor soms wilde geruchten. Na het omvallen van Gosschalk is Vion de volgende, zo wordt gesuggereerd in de sector. Enig belang daarbij heeft overigens niemand. De varkensafzet in Nederland loopt dan immers volledig spaak.
De zorgen over een mogelijk faillissement van Vion lijken overdreven. De solvabiliteit van Vion zakte vorig jaar van 46% naar 39,9%. Ondanks de stevige daling, is dit een solide percentage. Een solvabiliteitspercentage tussen de 25% en 40% wordt in regel als gezond beschouwd. Daarbij heeft Vion in het verleden al zoveel stormen doorstaan dat de wortels onder het bedrijf wel wat klappen gewend zijn. Vion ontkent momenteel met klem dat er sprake zou zijn van liquiditeitsproblemen en zegt stabiele betalingen te hanteren. Zonder in de cijfers te kunnen kijken, moeten leveranciers de slachterij maar op haar woord geloven. Het opendoen van de boeken zou twijfels kunnen wegnemen. Als de resultaten over 2022 meevallen tenminste. Voorlopig heeft Vion de schijn tegen.