Agrifoto

Analyse Mest

Druk op mestmarkt kan van de ketel

16 Februari 2023 - Wouter Baan

Vanaf vandaag (16 februari) kan er in Nederland weer mest worden uitgereden. Daarmee kan de druk op de mestmarkt van de ketel, want die is in afgelopen maanden om meerdere redenen behoorlijk hoog opgelopen. Vooral het aanbod van rundveedrijfmest is drukkend ruim.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omstandigheden bij de start van het uitrijdseizoen op grasland vallen niet tegen. Hoewel er begin januari veel neerslag viel, zijn de landerijen goed opgedroogd in de voorbije weken. Bovendien zit er niet veel regen in de pijplijn, zo geven de voorspellingen aan. Daarbij mogen de bufferzones nog tot 1 maart bemest worden, iets waar zeker gebruik van gemaakt zal geworden. Formeel begint het uitrijdseizoen op bouwland pas op 16 maart, maar voor een groot aantal areaalslurpende gewassen als tarwe geldt een uitzonderingspositie. Op die percelen kan vanaf vandaag al de sleepslang op.

Veel rundveedrijfmest
Toch zijn de omstandigheden op de mestmarkt dit jaar verre van gemakkelijk. Door de hoge melkprijzen hebben rundveehouders meer koeien aangehouden en dat leidt automatisch tot een hogere mestproductie. Vaak bieden melkveehouders 300 tot 400 kuub meer aan dan vorig jaar, zo vertellen intermediairs. Op veel bedrijven zitten de mestputten tot de rand vol en ook de opslagcapaciteit loopt tegen de limieten aan. Het aanbod van varkensdrijfmest daarentegen is veel overzichtelijker door de slinkende dieraantallen.

Nu de bufferzones vanaf 1 maart niet meer mogen worden meegenomen als plaatsingsruimte, zal er mogelijk 2,5 tot 3 miljoen ton extra (rundvee)drijfmest op de markt komen. Hoewel deze rekensom als ruim beschouwd kan worden, gaat het hoe dan ook om grote volumes die boven de markt hangen. Het is lastig te zeggen hoe de markt hierop gaat reageren; dit zal ook sterk weersafhankelijk zijn. Op dit moment bewegen de mestprijzen nog prijshoudend, zo blijkt uit de ophaalbijdragen van DCA.

Markt gaat minder hard dalen
Vermoedelijk kunnen de prijzen in de komende weken ontspannen, naarmate er meer mest is uitgereden. De inschatting van veel mestintermediairs is dat de ophaalbijdragen dit voorjaar wel veel minder hard gaan dalen dan anders. Mogelijk ligt de bodem €3 tot €5 hoger dan andere jaren. Naast de beperkte plaatsingsruime zijn ook de transportkosten flink toegenomen, wat prijsopdrijvend werkt. 

Klik hier om de DCA-mestprijzen in te zien. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden