In 2016 overwoog VanDrie al om aandeelhouder van Vion te worden, nu gaat het kalverconcern met exportslachterij Gosschalk uit het Gelderse Epe aan de haal. Hiermee wurmt de kapitaalkrachtige kalverintegratie zich tussen varkensslachtend Nederland, waarmee de bestaande hiërarchie op scherp komt te staan.
De aankondiging van het verworven meerderheidsbelang is een opvallende stap. Zowel voor Gosschalk als VanDrie. De familie Gosschalk laat de autonomie binnen haar bedrijf varen en haalt een dominante partij in huis. VanDrie neemt op zijn beurt een stap in het diepe. Het slachten en vermarkten van varkens(vlees) is immers een nieuwe tak van sport voor het kalfsvleesconcern.
Vion in het vizier
Overigens is het niet de eerste keer dat de naam VanDrie in de varkenssector valt. In 2016 overwoog de onderneming namelijk om in Vion te stappen. Ze waren hiervoor door de ABN Amro bank benaderd, omdat Vion toentertijd een kapitaalinjectie nodig had om te kunnen investeren. Als vleesbolwerk leek Van Drie een logische partner. Hoewel de stap naar eigen zeggen serieus overwogen is, besloot het familiebedrijf te bedanken voor de eer. Toenmalig woordvoerder Henny Swinkels gaf ontnuchterend aan dat Vion een heel grote vis te vinden, maar 'dat een varken iets anders is dan een kalf'.
Nu - zo'n zes jaar later - zet het bedrijf de stap alsnog, hoewel Gosschalk qua omvang natuurlijk niet te vergelijken is met Vion. Daarmee stapt Van Drie uit zijn comfortzone. VanDrie is immers gewend om de lakens uit te delen en aan de knoppen te draaien in de kalvermarkt. Dit zal op de varkensmarkt niet gaan. Gosschalk is weliswaar een partij van naam, maar de kleinste van de grote slachterijen op de Nederlands varkensmarkt, met zo'n 50.000 slachtingen (voornamelijk varkens) per week als de slachtlijn op volle toeren draait.
Logische voordelen
Toch is de 'overname' om meerdere redenen niet onlogisch. Door het stikstofbeleid hangt het zwaard van Damocles boven de Nederlandse veehouderij. Zuivelbedrijven vrezen om die reden voor hun grondstofpostitie, maar ook het aantal kalveren staat op de tocht. Bovendien verbreedt de stap naar varkensvlees het portfolio van VanDrie dat nu vooral op kalfsvlees leunt. Ook op het gebied van schaalvoordeel kan het interessant zijn. Zeker omdat VanDrie ook een minderheidsbelang heeft in vleesverwerker Zwanenberg. Dit werd verkregen toen VanDrie in 2020 hun meerderheidsbelang in Struik Foods in Putten, bekend van de knakworsten en maaltijdsoepen, aan hen overdeed.
Afgelopen zomer ging Gosschalk in zee met Farmers Defence Force (FDF) en committeerde de slachterij zich aan het keurmerk FarmerFriendly. Het idee om de eerste volledige ketenintegratie neer te zetten met een open en transparant verdienmodel voor varkenshouders. Met de kennis van VanDrie aan boord heeft deze ambitie meer kans van slagen, hoewel het verdienvermogen van kalverhouders al jarenlang ter discussie staat.
Verhoudingen op scherp
Voor het bestaande slachterijengilde in ons land is het toetreden van VanDrie een spannende aangelegenheid. De familie Van Drie is immers kapitaalkrachtig en bovendien ondernemend van karakter. Zij is waarschijnlijk bij machte om het ietwat grijze imago van Gosschalk op te fleuren, waarmee de concurrentie toeneemt. De verhoudingen tussen de gevestigde orde komen daarmee op scherp te staan, zeker nu het aantal varkens in Nederland terugloopt.