HUI YT / Shutterstock.com

Analyse Varkens

Corona geeft schrikreactie op Chinese varkensmarkt

28 December 2022 - Wouter Baan

De opleving van het coronavirus in China heeft de opmars van de varkensprijs in het Aziatische land geblokkeerd. Sterker nog, de Chinese varkensprijzen zijn in de afgelopen weken stevig gezakt. Er lijkt sprake van een paniekreactie. Toch kan de opening van de Chinese economie op de langere termijn de vleesconsumptie een boost geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is momenteel alles behalve rustig in China. Nu het zerocovidbeleid is losgelaten, gieren de besmettingsaantallen omhoog. Met alle gevolgen van dien, de overvolle ziekenhuizen leveren schrijnende beelden op. De inwoners in China lijken bewust voor deze situatie te kiezen. In die zin dat de overheid kortgeleden veel versoepelingen doorvoerde na felle protesten in grote steden. De hoge besmettingsaantallen is de tol die China nu betaalt voor het loslaten van de strenge lockdowns. Chinezen mogen weer uitreizen en ook voor inkomende reizigers is de quarantaineplicht afgeschaft.

Hoewel officiële sterftecijfers ontbreken, gaat het Britse gezondheidsdatabureau Airfinity (waarover de NOS bericht) uit van 9.000 doden per dag. Het dagelijks aantal besmettingen wordt ingeschat op maar liefst 2 miljoen. De vele besmettingen geven de Chinese economie momenteel een stevige knauw. De arbeidsproductiviteit gaat omlaag nu veel mensen ziek zijn. Ook de vraag naar voedsel staat op een lager pitje. Mogelijk zal de varkensvleesconsumptie tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar dat eind januari plaatsvindt, nu ook gematigder uitvallen. 

Varkensprijs hard omlaag
De gemiddelde Chinese varkensprijs is in de afgelopen weken stevig gezakt met zo'n 40% tot 15,99 yuan per kilo, het laagste niveau sinds juni. In de afgelopen dagen vond weer wat herstel plaats, maar de opleving van de prijzen in het derde en vierde kwartaal is volledig teniet gedaan. Er lijkt sprake van een paniekreactie. Chinese vleesverwerkers worstelen met een gebrek aan personeel, waardoor er minder varkens kunnen worden geslacht.  

Naast een lagere vleesconsumptie omschrijven Chinese marktanalisten het varkensaanbod als drukkend ruim. Dit komt waarschijnlijk ook omdat het aanbod naar voren wordt gehaald om prijsdalingen af te wenden. Europese vleesexporteurs claimen dat de Chinese vraag naar varkensvlees en bijproducten flink heeft ingeboet. Dit heeft ook te maken met het wegvallen van de vraag rondom het Chinees Nieuwjaar. De laatste zendingen vonden half december plaats om nog op tijd in de Chinese havens aan te komen. 

Piek in eerste kwartaal?
Het is lastig te zeggen hoe lang China in de ban blijft van de vele corona-uitbraken. Het Britse Airfinity verwacht de eerste piek in januari en de tweede piek in maart. Op de langere termijn kan de Chinese vraag naar varkensvlees toenemen. De strenge lockdowns hadden immers ook een remmend effect op de voedselconsumptie. Ook in de Westerse wereld liepen de grondstofprijzen (inclusief vlees) snel op toen de economie weer open ging met hoge inflatiecijfers als gevolg. Mogelijk staat een dergelijke reactie ook in China te wachten, al zal de Chinese overheid snel ingrijpen als er inflatie dreigt. Zover is het echter nog niet. De overheid heeft eerst de handen vol aan corona, dat moge duidelijk zijn.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden