Shutterstock

Analyse Varkens

Druk op varkensprijs vanuit slachterijen

23 December 2022 - Wouter Baan - 1 reactie

Nu de Kerstvraag definitief is weggevallen, wacht de varkensmarkt lastige hordes. Hoewel deze situatie voorzien was, is er momenteel toch sprake van onrust. Kunnen de prijzen standhouden is de die de markt bezighoudt. Slachterijen maken soms behoorlijk stemming.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De week tussen Kerst en nieuwjaar is traditioneel het lastigst om varkens geplaatst te krijgen, net als de eerste week van het nieuwe jaar. Dat is nu niet anders, hoewel de feestdagen voornamelijk in het weekend vallen. De vleesindustrie schakelt deze weken een paar versnellingen terug, mede doordat arbeidsmigranten de Kerst in hun thuisland willen vieren. Kortom: De capillaire marktwerking is de komende twee weken dus behoorlijk verstoord.

In de afgelopen weken zijn veel varkens geslacht. Ook afgelopen week nog met circa 330.000 varkens. Daarbij lagen de gemiddelde slachtgewichten ruim onder de 100 kilo, andere jaren was dat wel eens veel hoger. Het aanbod loopt daarom niet over. Toch krijgen handelaren volgende week niet alles geplaatst, al is dat een niet meer dan een logisch verschijnsel. Deze situatie zal ook in andere Europese landen aan de orde zijn.

Coronagolf in China
Danish Crown heeft de gelegenheid aangegrepen om de varkensprijs in eigen land te voorzien van een stevige correctie. Daarmee zet het slachtconcern de toon. Ook slachterijen in Nederland maken soms behoorlijk veel stemming. De varkensprijs zou te scherp staan nu de vleesverkopen op zijn gat liggen. Niet alleen in Europa, ook de afzet naar China - die van de herfst nog behoorlijk aantrok – is stilgevallen. Dit komt deels door het wegvallen van de vraag voor het Chinees nieuwjaar.

Daarbij remmen de snel oplopende coronabesmettingen de Chinese behoefte aan varkensvlees. Nu het zero-covid beleid door volksopstanden is losgelaten, grijpt het virus ongenadig hard om zich heen, met alle gevolgen van dien. Dit zal de consumptie van varkensvlees geen goed doen. In China zijn de varkensprijzen in de voorbije weken flink gecorrigeerd. 

DCA Beursprijs 
De Duitse varkensprijs gaat schadevrij het nieuwe jaar in. De VEZG-notering bleef deze week staan op €2 en volgende week wordt er niet genoteerd, in tegenstelling tot Nederland. De DCA Beursprijs 2.0 blijft op basis van de opgaven staan voor geslachte varkens op €1,92 per kilo. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,51 per kilo. Of slachterijen ook stabiel het jaar afsluiten, valt nog te bezien. 

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden