Vleesverwerker Vion brengt wijzigingen aan in het Prijsindexgarantiesysteem (PIG), wat moet garanderen dat de varkenshouders een concurrerende prijs krijgen uitgekeerd. De voornaamste wijziging is dat Vion de maximale nabetaling voortaan limiteert op 1,5 cent per kilo.
Door de volatiele vleesmarkten worstelt Vion al langer met garantieprijssysteem, binnen het eigen ketenprogramma Good Farming Balance, waar naar eigen zeggen 75% van het aanbod wordt uitbetaald. In september besloot de slachterij zodoende om de Duitse varkensprijs (VEZG) uit het mandje van noteringen te schrappen. Dit omdat de prijszetting op de Duitse varkensmarkt naar eigen zeggen een eigen leven was gaan leiden en niet meer correspondeerde met andere landen. Deze maatregelen leidde in de sector tot flinke kritiek, omdat dit voor varkenshouders financieel nadelig uitpakte. In het voorjaar van 2020, kort na de uitbraak van de coronapandemie in Europa, schortte Vion de garantieprijs ook al eens op toen de vleesmarkt erg grillig was.
Om dergelijke maatregelen in de toekomst te voorkomen, besluit Vion nu om de maximale nabetaling vanaf 2023 te limiteren op anderhalve cent per kilo. Volgens de slachterij is deze nabetaling bovengemiddeld, kijkend naar de hoogte van de nabetalingen in de voorgaande jaren. De nabetaling over 2022 staat op dit moment op 2,7 cent per kilo, wat volgens Vion uitzonderlijk hoog is. Deze nabetaling wringt waarschijnlijk financieel teveel, temeer ook omdat Vion vorig jaar weer in de rode cijfers dook. Door de nabetaling voortaan te limiteren, bouwt Vion feitelijk een airbag in die de klap opvang als de markt uit de bocht vliegt. Het mandje van noteringen blijft in het nieuwe jaar wel gelijk aan dit jaar, wat betekent dat de Duitse varkensprijs weer gaat meetellen. Ook Spaanse, Deense en Belgische noteringen zitten in dit mandje.
CO2-reductie
Verder maakt Vion bekend in te zetten op het reduceren van CO2 binnen Good Farming Balance. Om de varkenshouders te stimuleren zich in te zetten voor verduurzaming van de varkensvleesketen, gaat Vion werken met een duurzaamheidsstimulans gekoppeld aan prestaties ten aanzien van CO2-reductie op het bedrijf. De exacte invulling van de duurzaamheidsbonus is nog niet bekendgemaakt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.