De Europese varkensvleesproductie daalt, zo concludeert de Rabobank in een nieuw rapport. Ook de vraag naar varkensvlees blijft achter. Tussen januari en juli vielen de exportcijfers van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk 23% lager uit. Wel verwacht de bank dat de export richting voornamelijk Zuid Korea en China aantrekt.
Tussen januari en juli daalde de varkensvleesproductie van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk met 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Volgens de Rabobank wijzen alle signalen erop dat de varkensstapel in bijna alle grote varkensproducerende landen verder zal krimpen. Er is slechts één uitzondering en dat is Spanje. In totaal krimpt de Europese varkensstapel volgens de bank met 4% tot 5%.
Als reden voor de afname noemt de bank stijgende kosten van voer en energie. Door de hoge inflatie binnen deze productgroepen zijn marges op het moment laag. Zelfs een stijging van de gemiddelde Europese karkasprijs van 55% ten opzichte van 2021 kan de extra kosten niet compenseren. Dat de winstmarges op korte termijn weer zullen stijgen, lijkt onwaarschijnlijk. Door seizoensinvloeden en groeiend aanbod vanuit Spanje verwacht de bank dat de karkasprijs juist onder druk komt te staan.
Vraag blijft achter
Ook de vraag naar Europees varkensvlees blijft achter. Hoge prijzen zorgen ervoor dat Europees varkensvlees bij binnenlandse consumenten minder in trek is en ook de export valt tegen. In de eerste 7 maanden van dit jaar daalde de export van Europees varkensvlees met 23% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de export richting China was lager. Naar dat land voerden de EU en Groot-Brittannië ruim 140.000 ton minder varkensvlees uit.
Over de toekomstige export buiten de EU is de Rabobank positiever gestemd. Verschillende markten importeren meer Europees varkensvlees. Zo schrapt Zuid-Korea importrestricties die het land in verband met uitbraken van Afrikaanse varkenspest had ingesteld. Daarnaast is augustus de eerste maand waarin China meer varkensvlees importeert dan in dezelfde maand van 2021. Als gevolg hiervan zit de export richting deze Aziatische landen in de lift.